Deutschland

Rivieren, vogels, cultuur: ECB selecteert motieven voor nieuwe eurobankbiljetten

De centrale bank van de EU wil een verandering doormaken van de ramen en bruggen die de euro sinds haar oprichting hebben versierd

ADVERTENTIE

De eurobankbiljetten zullen naar verwachting worden versierd met rivieren en vogels, of met afbeeldingen van de Europese cultuur, nu de Europese Centrale Bank (ECB) de mogelijkheden voor het eerste herontwerp van de munt sinds haar oprichting afzwakt.

Eén van de twee thema’s zal de bestaande afbeeldingen op de eurobankbiljetten vervangen, die deuropeningen, ramen en bruggen voorstellen in architecturale stijlen variërend van klassiek tot modernistisch, die sinds de introductie van de nieuwe munt in 2002 bestonden.

“Beide gekozen thema’s hebben een gemeenschappelijke rode draad: het verbinden van Europa en de Europeanen”, zei ECB-president Christine Lagarde in een verklaring, “in overeenstemming met ons doel om bankbiljetten beter herkenbaar te maken voor mensen van alle leeftijden en achtergronden.”

Andere ideeën kwamen naar voren tijdens een consultatie in juli – het tonen van afbeeldingen van handen, of meer abstracte ideeën zoals de toekomst of ‘ons Europa, onszelf’, zijn nu verworpen nadat enquêtes gedurende de zomer geen enthousiasme opleverden.

Het lijkt erop dat de ECB geen onderzoek heeft gedaan naar meer traditionele ontwerpen van bankbiljetten, zoals herkenbare gebouwen of historische figuren, misschien uit angst dat dit tot ruzie zou leiden tussen de twintig lidstaten van het muntgebied over wie of wat precies moet worden afgebeeld.

Zodra gedetailleerde motieven zijn uitgewerkt, zullen de twee opties opnieuw aan het Europese publiek worden voorgelegd, zegt de ECB – maar de nieuwe bankbiljetten zullen pas een paar jaar nadat de definitieve beslissingen zijn genomen in 2026 in uw portemonnee zitten.

Nu digitale betalingen populairder worden – deels ingegeven door de pandemie – is er sprake van een neerwaartse trend. Volgens de ECB vertegenwoordigde het gebruik van contant geld slechts 59% van de betalingen in fysieke verkooppunten zoals winkels en restaurants, tegen 79% in 2016.

Omdat sommige wetgevers zich zorgen maakten over deze trend, heeft de Europese Commissie in juni nieuwe wetten voorgesteld om de status van contant geld als wettig betaalmiddel te beschermen, terwijl ze ook plannen voor een nieuwe digitale vorm van de euro aanprees.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"