Nachrichten aus Aserbaidschan

Rusland zegt dat het een dorp van Oekraïne heeft gekocht, Oekraïne zegt dat Rusland zijn activiteiten uitbreidt

Oekraïense soldaten passeren een brandend voertuig dat is getroffen door een kamikaze-drone nabij de frontlijnstad Avdiivka tijdens het Russische offensief tegen Oekraïne in de Oekraïense Donetsk-regio op 8 november 2023. Verkrijg licentierechten

29 november (Reuters) – Russische strijdkrachten zeiden woensdag dat ze een dorp in een betwiste regio in het oosten van Oekraïne hadden veroverd, terwijl Oekraïense functionarissen weigerden commentaar te geven, maar zeiden dat de strijdkrachten van Moskou zware verliezen hadden geleden bij een felle aanval.

De Russische strijdkrachten hebben zich geconcentreerd op de oostelijke regio Donetsk, nadat ze er aan het begin van het 21 maanden durende conflict niet in waren geslaagd richting Kiev op te rukken. Maar hun ontwikkeling gaat langzaam.

Verzameling van sites Verzameling van sites

Oekraïne heeft een jaar geleden grote delen van het grondgebied heroverd, maar een nieuw tegenoffensief dat in juni werd gelanceerd, leverde slechts stapsgewijze winst op in het oosten en het zuiden.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat zijn troepen het dorp Khromove, ten westen van Bakhmut, hadden veroverd, dat in mei na maanden van hevige gevechten door Russische troepen werd veroverd. Het dorp, door de Russen bekend als Artyomovskoe, telde vóór de oorlog ongeveer 1.000 inwoners.

De dorpen worden niet genoemd in officiële Oekraïense rapporten over de gevechten van woensdag in de regio, die Oekraïense strijdkrachten al weken proberen veilig te stellen.

Onofficiële accounts en bloggers erkennen dat een deel van het dorp door Russische troepen is veroverd, maar verwerpen het idee dat het volledig onder Russische controle staat.

Russische troepen hebben sinds half oktober ook hun inspanningen geconcentreerd om de al even verwoeste stad Avdiivka, 20 km naar het oosten, te veroveren, die wordt gezien als de toegangspoort tot het door Rusland bezette regionale centrum Donetsk.

Reuters kon de accounts van beide partijen niet verifiëren.

De Oekraïense militaire woordvoerder Oleksandr Shtupun zei dat nadat een aantal dagen van regen was geëindigd, Rusland het vuur op de frontlinie opende en de luchtaanvallen verdubbelden.

Russische troepen stuurden golven van wel twintig pantservoertuigen tegelijk terwijl ze probeerden de Oekraïense linies te doorbreken, vertelde Shtup aan de nationale televisie.

“Oekraïense strijdkrachten slaan Russische aanvallen af ​​en vernietigen een groot aantal gepantserde militaire uitrusting.

Hij zei ook dat Russische troepen verder naar het zuiden probeerden op te rukken in de door Rusland bezette Zaporozhye-regio’s Robotyne en Verbove, in de buurt van de twee steden waar Oekraïense troepen de tegenoffensieve operaties intensiveren.

Militair analist Serhiy Zgurets schrijft op de website van het Oekraïense persbureau ‘Espreso TV’ dat het aantal botsingen aan de frontlinie op het hoogste niveau van de afgelopen maand ligt.

“We kunnen ervan uitgaan dat de Russen na het einde van de belangrijkste Oekraïense fase nabij Zaporozhye probeerden het initiatief te grijpen”, schreef hij op de website van het Oekraïense mediakanaal Espreso TV.

“De bezetter probeert ondanks zware verliezen druk uit te oefenen op onze defensie in verschillende sectoren.”

Hij nam vooral nota van de laatste actie van Rusland tegen de stad Kupjansk, die in de begindagen van de oorlog door Russische troepen werd veroverd, maar een jaar geleden werd heroverd door Oekraïense troepen. Volgens hem bevinden de Russische troepen zich momenteel op 9 km afstand van de stad.

Verslag door Ron Popeski en Oleksandr Kojukhar; Bewerkt door Daniel Wallis

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
30-11-2023 13:29:10
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Verzameling van sites Verzameling van sitesVerzameling van sites

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"