Nachrichten aus Aserbaidschan

Voormalig Mossad-chef gaf een openhartig interview met Netanyahu en Hamas

“Ik was zaterdagochtend bij mij thuis in Modi”, zei de voormalige Mossad-chef. Yossi Cohen. “Er waren geen sirenes, maar de telefoon begon te rinkelen en mensen bereikten mij en zo leerde ik de omvang van de verschrikking kennen. Ik ben al een jaar ambtenaar, maar je kunt je nooit voldoende voorbereiden op zo’n schokkende gebeurtenis. .”

wat heb je gedaan?

“Het eerste wat ik deed was proberen te begrijpen wat er aan de hand was. Ik begon met het verzamelen van de verklaringen voor heel Israël. Ik heb al twee en een half jaar geen officiële update-thread meer ingevoerd. Geleidelijk aan werd de omvang van de gruwel, die is moeilijk te omschrijven, werd mij duidelijk.”

Verzameling van sites Verzameling van sites

Het staakt-het-vuren schaadt de grondaanvalcapaciteiten van Israël en bestendigt het conflict. Zijn dit de eerste tekenen dat de oorlog voorbij is?

“Helaas zijn er bij elke dergelijke transactie concessies die we moeten doen. Het is een koopje met de duivel die hoge prijzen van ons eist. De strijd zal niet langer duren dan afgesproken en ik hoop dat de Israëlische regering niet zal aarzelen en ga door met het elimineren van de militaire capaciteiten van Hamas.”

Denk jij dat er nog meer deals zullen volgen?

“Ik heb er vertrouwen in dat terwijl we de operatie in kwestie voltooien, er wordt onderhandeld over aanvullende operaties om de ontvoerden vrij te laten, met de hulp en steun van de Amerikaanse regering en tussenpersonen in het Midden-Oosten.”

Yossi Cohen en Benjamin Netanyahu (credit: MIRIAM ASTER/FLASH90)

Laten we terugkeren naar de gebeurtenissen van dat donkere weekend. Hoe kon de Israëlische inlichtingendienst zo onsuccesvol zijn?

“Dit is onmogelijk. We weten allemaal, inclusief de leiders van het leger, de inlichtingengemeenschap en andere organisaties, dat Hamas al heel lang een dergelijke operatie plant. Ik waardeer het dat een operatie op zo’n grote schaal, op zo’n grote schaal, niveau van precisie, uitgevoerd door getrainde teams die schematische diagrammen van de operatie maken. Wat ze moeten doen is, zoals we hebben gezien, een operatie met een getrainde, capabele en goed uitgeruste strijdmacht, zowel militair als inlichtingendiensten. Dit is niet iets dat is voorbereid. Het is op elk moment duidelijk. “Ik vermoed dat er maanden van voorbereiding zijn geweest, dus een mislukking van de inlichtingendiensten is onmogelijk voor te stellen.”

Hoe kon het leger in het zuiden niet gereed zijn en niet op tijd opgeroepen worden te midden van de bloedbaden?

“Dit is iets dat op de meest diepgaande manier moet worden onderzocht en ik ga niets opnieuw uitvinden. Het hoofd van het Israëlische leger, de stafchef en de hoofden van andere organisaties zullen dit ook doen. Dit alles moet worden onderzocht. “Hoe komt het dat Israëlische burgers niet werden voorzien van het noodzakelijke veiligheidssysteem?”

Advertentie

Speelt de Mossad hierin een rol?

“Toen ik hoofd van de Mossad was, was de taakverdeling tussen mij en de hoofden van andere organisaties dat we Hamas naar het buitenland brachten en de Shin Bet in Israël, die verantwoordelijk is voor Hamas. De IDF, de Mossad en de Shin Bet werken samen op een ongebruikelijke, volledige en diepgaande manier.” in de structuur van intelligentie.

De Mossad kan alle updates van andere instanties zien, en andere instanties kunnen zien wat de Mossad ontvangt. Wij volgen de inlichtingenbeoordelingen op de voet.

“Maar in de praktijk gaat het erom wie wat doet? Elke organisatie doet zijn eigen werk om te voorkomen dat ze elkaar op de tenen trappen, en er is een groep die het ‘Comité van Dienstchefs’ wordt genoemd, onder leiding van de Mossad, het hoofd van Shin Bet, het hoofd van de Veiligheidsdienst en de militaire secretaris van De minister president. Wie is de waarnemer, wie beslist wat te doen, hier komt het probleem vandaan, we moeten het eens worden over de volgorde. is het bereiken van het juiste nationale resultaat”.

De minister van Defensie, de stafchef van het IDF, Shin Bet en anderen hebben de verantwoordelijkheid al opgeëist. Iedereen behalve de premier.

“De leiders van de organisatie hebben hun mislukkingen toegegeven. Iedereen die verantwoordelijkheid neemt, weet waarom ze verantwoordelijkheid nemen. Degenen die geen verantwoordelijkheid nemen, weten waarom ze geen verantwoordelijkheid nemen.”

Waarom denkt u dat Netanyahu geen verantwoordelijkheid neemt?

‘Ik stel voor dat u uw vraag aan de premier stelt.’

Dus wat denk je hiervan?

“Als het om verantwoordelijkheid gaat, heb ik mijn hele leven lang beseft dat als je eenmaal aan de macht bent, je verantwoordelijk bent voor alles wat er gebeurt.”

Voelt u zich als hoofd van de Mossad verantwoordelijk voor de implementatie van Netanyahu’s concept?

“Van 2016 tot juni 2021 was ik hoofd van MOSSAD. Ik ben verantwoordelijk voor alles wat er is gebeurd, goed of slecht, tijdens mijn ambtsperiode bij Mossad. Ik kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor dingen die vóór of na mijn tijd zijn gedaan. Als ik zag wat gebeurde en het niet corrigeerde, ben ik verplicht het te corrigeren.”

Denkt u dat, ongeacht wie de verantwoordelijkheid op zich neemt, de chef van de generale staf, het hoofd van Shin Bet, aan het einde van de oorlog zal of moet aftreden?

“Het is hun persoonlijke beslissing.”

Messenger voor speciale taken

Nadat hij zich bijna twee en een half jaar geleden had teruggetrokken en was afgekoeld van de Mossad, verdween Cohen, op een veelbesproken optreden in juli vorig jaar na.

“Ik ben al tweeënhalf jaar niet meer geïnterviewd sinds ik de Mossad verliet”, zei hij. “Juridische hervormingen zijn verkeerd, maar ik heb eerst het politieke niveau gevraagd het proces te stoppen, omdat dit proces een ervaring is die de veiligheidstroepen definitief verzwakt, zoals ik heb ervaren tijdens mijn ontmoetingen met leden van het veiligheidssysteem. We zullen dit afzonderlijk bespreken of ze hebben gelijk of ongelijk.

Dus ik zei: Beste vrienden, jullie allemaal, laat alles achter, er zal niets gebeuren met de democratie, laten we zitten, praten, nadenken, laten we ons leger versterken. Ik weet nog dat ik bang was voor ons veiligheidsverzet vanwege de reactie op de wetgeving. Ik vrees dat ons vermogen om onszelf te verdedigen in gevaar zal komen. Denk eens aan mijn persoonlijke positie als nationaal veiligheidsadviseur, een eerlijke en toegewijde burger, een groot democraat en liberaal, en zeg: beste vrienden, dit is een klap voor ons. beveiliging. rand. Stop.”

Na het bloedbad van 7 oktober en berichten dat Hamas ontvoerde burgers en soldaten vasthield, reisde Cohen naar Qatar om te helpen onderhandelen over hun vrijlating. “Ondanks de publicaties ben ik over deze kwestie niet naar Qatar gegaan”, zei hij.

Eind vorige maand maakte het kabinet van de premier bekend dat Netanyahu Cohen had aangesteld als gezant voor ‘speciale missies’.

Demonstratie van de families van de ontvoerde mensen (Bron: AVSHALOM SHOSHANI)

Heeft u namens de regering een officieel standpunt over de gijzelaars?

“Ik heb geen officieel standpunt en ik heb ook nooit een officieel standpunt gehad over de onderhandelingen over de terugkeer van gijzelaars. Er zijn ook andere dingen die ik doe. Volgens het rapport van de premier staat de één voorop, de ander voorop. Assisteren van Gal Hirsch bij het overnemen van de bewaking van krijgsgevangenen en vermiste personen.

Ik bood aan om contact te leggen tussen het civiele hoofdkwartier van de families van de ontvoerden en hun begrafenis, en dit ging een tijdje door. Tegenwoordig is dat niet meer het geval, en blijf ik gewoon op het burgerhoofdkwartier van de gijzelaars, help de families en leg uit wat er nodig is. Maar Gal is niet meer bij Hirsh.”

Wie werkt er tegenwoordig aan een deal om gestolen spullen terug te geven?

“Ik weet dat het Israëlische volk een beetje in de war is. Volgens Netanyahu’s verklaring van vorige week waren de onderhandelaars Mossad-chef Dedi Barnea en commandant van het Centrale Commando Nitzan Alon, die verantwoordelijk was voor het lokaliseren van de ontvoerde en vermiste personen.”

Je hebt connecties in de Arabische wereld. Ze zeggen dat koning Abdullah jou alleen maar wil ontmoeten. Waarom heeft Netanyahu u niet benoemd in de functie die het meest geschikt is voor deze functie?

“Omdat hij heeft besloten iemand anders aan te stellen, is dat prima. “Dit is de bevoegdheid van de premier om de persoon te benoemen die hij het meest accuraat en geschikt acht voor de nationale resultaten. Ik accepteer de beslissing.”

We onderhandelen met Hamas, maar niet alle gijzelaars zijn bij hen.

“De overeenkomst met Hamas omvat ook de overeenkomst met Jihad. We zijn niet direct verbonden met de Islamitische Jihad, maar voor zover ik het begrijp neemt Hamas de verantwoordelijkheid voor alle ontvoeringen. We weten dat er mensen zijn die door burgers zijn ontvoerd, ik kan niet zeggen of zij leven of niet. We begonnen de oorlog met duizenden vraagtekens, tientallen daarvan werden vernietigd.

Yossi Cohen en Benjamin Netanyahu (bron: KOBI GIDEON/LAAM)

Wat is er gebeurd tussen u en de premier?

“Wat mij betreft, er is niets gebeurd. Ik heb nog steeds gelijk en ben klaar voor alle hulp en elke nationale plicht. Mijn relatie met hem is momenteel professioneel en op het juiste niveau.”

Er is nieuws dat u niet meer voor overleg naar de premier komt.

“Als het nodig is, verzorg ik ook telefonische consulten.”

Verwacht u, na een ontmoeting met de premier, dat hij na de oorlog de sleutels zal overhandigen?

‘Ik weet het niet, ik kan het moeilijk raden.’

Denkt u dat het instellen van een onderzoekscommissie van de overheid, zoals Netanyahu wil, een redelijke optie is?

‘Alleen de staatsonderzoekscommissie. Ik weet het niet, of ik denk niet dat er iemand is die daar anders over denkt.’

Ondertussen zijn de oproepen tot het onmiddellijke ontslag van Netanyahu tegenwoordig heel gebruikelijk. Vindt u het juist om midden in de oorlog van premier te wisselen?

“Het is niet mijn taak om over deze kwestie te beslissen.”

Tegenwoordig zijn we het enige land ter wereld dat een oorlog in meerdere arena’s voert.

“Er zijn geen landen die met een dergelijke situatie worden geconfronteerd. Er zijn landen die onaangename conflicten met hun milieu ervaren, maar dit is iets van de oude wereld. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is misschien een kans om te laten zien dat hij kleine landen kan bedreigen, hoe dan ook. of ze het vermogen hebben om te vechten en zichzelf te verdedigen. ‘Bij de grote landen. Maar de staat Israël bevindt zich in een andere situatie, verkeert niet in existentieel gevaar en we zijn niet in een communistische oorlog verwikkeld.’

Verkeren we niet in existentieel gevaar? Heeft u ook te maken gehad met toegenomen antisemitisme over de hele wereld?

“NEE. De staat Israël zal zeker bestaan. Er bestaat geen twijfel over dat het Joodse volk in rep en roer verkeert. Antisemitisme, misschien ondergronds verborgen, komt nu met grote kracht naar voren. Het is nu een demon. We weten dat antisemitisme iets aanwezigs en aanwezigs is, dat het geen absolute oorzaak heeft. Alle onderzoekers van mondiaal antisemitisme beweren dat het niet uitgelokt is.

Denkt u dat antisemitisme zal verdwijnen aan het einde van de oorlog?

“Het is moeilijk te beoordelen. Natuurlijk niet onmiddellijk. Er is antisemitisme, misschien zou het vandaag de dag anti-Israëlisme genoemd kunnen worden. Hamas is een antisemitische en anti-Israëlische organisatie, het accepteert ons bestaan ​​niet. Buitenlanders, zoals joden , accepteer ons bestaan ​​niet.”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"