Nachrichten aus Aserbaidschan

De VS gaan een visumverbod opleggen aan Israëlische extremisten vanwege geweld

Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de regering-Biden Israël heeft geïnformeerd dat Washington de komende weken een visumverbod zal opleggen aan extremistische Israëlische kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnse burgers op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken vertelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn oorlogskabinet dat de VS actie zouden ondernemen tegen een niet nader genoemd aantal mensen.

Verzameling van sites Verzameling van sites

De Westelijke Jordaanoever heeft de afgelopen maanden een toename van het geweld gezien, nu de uitbreiding van de Joodse nederzettingen en de door de VS gesteunde vredeshandhavingsinspanningen al bijna tien jaar in een impasse zitten, te midden van de aspiraties van een Palestijnse staat.

Het geweld, dat dit jaar het hoogste niveau in meer dan vijftien jaar heeft bereikt, is toegenomen sinds Israël een nieuwe oorlog lanceerde in de separatistische enclave Gaza als reactie op het feit dat de Palestijnse militante groepering Hamas op 7 oktober de dodelijkste dag in de Israëlische geschiedenis ontketende.

De Verenigde Staten hebben herhaaldelijk hun bezorgdheid geuit over het toenemende geweld op de Westelijke Jordaanoever en gezegd dat daar een einde aan moet komen. De Amerikaanse president Joe Biden had in zijn artikel in de Washington Post van 18 november gedreigd actie te ondernemen tegen criminelen.

“Ik benadruk samen met de Israëlische leiders dat het extreme geweld tegen de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever moet worden gestopt en dat de daders van het geweld voor het gerecht moeten worden gebracht. De Verenigde Staten zijn bereid actie te ondernemen, inclusief visumverboden voor extremisten die burgers in het Westen aanvallen. Bank”, schreef Biden.

Een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die op voorwaarde van anonimiteit sprak om gevoelige kwesties te bespreken, zei dat Washington wil dat Israël de daders vervolgt, maar heeft een dergelijke stap nog niet gezien.

Advertentie

Visumverboden zouden in de komende weken kunnen komen, zei de functionaris.

Een gemaskerde Joodse kolonist gooit stenen naar Palestijnse huizen, 2008 (Bron: NAYEF HASHLAMOUN/REUTERS)

Uit VN-cijfers blijkt dat Hamas, dat het kustgebied van Gaza in het zuidwesten van Israël controleert, 1.200 Israëli’s heeft gedood en bijna 240 gegijzeld. Israël bombardeerde en bezette vervolgens Gaza, waarbij meer dan 15.000 mensen omkwamen.

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"