Nachrichten aus Aserbaidschan

‘Killers of the Flower Moon’, ‘Chinatown’, ‘Dansen met wolven’

Killers of the Flower Moon van Martin Scorsese, uitgebracht in Israël (en volgende maand ook op Apple TV+), is een epische western. Leonardo Di Caprio en Robert De Niro, die sommigen beschouwen als de beste film van de regisseur in jaren.

Hoewel ik niet zo ver zou gaan, bevat het een interessant, waargebeurd verhaal, een aantal prachtig gefilmde decorstukken en een geweldige cast met enkele van Amerika’s beste acteurs.

Verzameling van sites Verzameling van sites

In wezen speelt de film als Chinatown (over de strijd om toegang te krijgen tot water tijdens de vastgoedhausse in Los Angeles in de jaren dertig) en Dances with Wolves (het verhaal van een blanke soldaat uit de burgeroorlog die de Soux-stam nadert). en Heaven’s Gate, een fictieve westerse film.

Maar ondanks alle interessante elementen in de mix, kan Killers nooit helemaal tippen aan de grandeur van Scorsese’s eerdere klassiekers als Mean Streets, Taxi Driver en Goodfellas.

Regisseur Martin Scorsese woonde de première bij van ‘Killers of the Flower Moon’ op 16 oktober 2023 in Los Angeles, Californië, Verenigde Staten. (Bron: REUTERS/Mario Anzuoni)

Gebaseerd op het populaire non-fictieboek van David Grann, volgt Killers het lot van de Native American Osage-stam nadat ze begin 20e eeuw olie ontdekten op stamgronden in Oklahoma, waardoor ze de rijkste mensen per hoofd van de bevolking in Amerika zijn. .

Het is een verhaal dat ik nog nooit eerder heb gehoord, maar sindsdien heb ik vernomen dat Maria Tallchief, een hoofdballerina van het New York City Ballet, uit dit gezelschap kwam en opgroeide in een rijke familie; Interessant is dat in één scène kleine blanke en Indiaanse meisjes samen balletlessen volgen.

Blanke Amerikanen spanden samen om beslag te leggen op de olierijkdommen van Osage door een reeks moorden te plegen die jarenlang door de autoriteiten werden genegeerd. Een moderne westerse film die scherpe, zij het niet originele, kritiek levert op de uitbuiting van indianen door blanken.

Advertentie

Plot en karakters van de film

THE FILM opent met een Indiaanse ceremonie waarin de jongere generatie rouwt om hun assimilatie. Terwijl sommige jonge mensen naar buiten gaan en door het bloemenveld lopen, begint er olie naar buiten te stromen, bijgenaamd de “rozenbeer”. Een geënsceneerd maar realistisch ogend journaal laat zien hoe de Osages hun rijkdom besteedden door het gedrag van de hogere klasse te imiteren: luxe auto’s kopen, sieraden dragen, golfen en meer.

Vervolgens ontmoeten we de onlangs ontslagen soldaat Ernest Burkhart uit de Eerste Wereldoorlog, gespeeld door DiCaprio, een veertiger en een van de oudste soldaten in het leger. Hoewel DiCaprio al tientallen jaren de leidende man van Scorsese is, lijkt hij hier misplaatst. Hij arriveert in Oklahoma City, het centrum van de olie-explosie in Osage. Ernest komt op bezoek bij zijn oom William Haley (De Niro), die eigenaar is van een veeboerderij in de omgeving.

Uit de openingsopmerkingen blijkt duidelijk dat Ernest zichzelf ziet als een onweerstaanbare man voor vrouwen en niet als het scherpste stuk gereedschap in de la.

Zijn oom, die Osage spreekt en beweert van de stam te houden, geeft hem een ​​baan als taxichauffeur en moedigt hem aan om Mollie (Lily Gladstone), een Osage-vrouw met diabetes, uit te kopen, zodat hij het oliegeld kan krijgen. Wat niet duidelijk wordt gemaakt, is dat Osage-mannen zo zwak waren door alcoholisme en pre-olie-armoede dat opportunisten van buitenaf niet veel moeite deden om met Osage-vrouwen te trouwen.

Molly’s zus Minnie (Jillian Dion) is getrouwd met de duistere man Bill Smith (Jason Isbell). Smith trouwt met een andere zus, Reta (Janae Collins), nadat ze sterft aan een “verspillende ziekte” die mogelijk verband houdt met gewetenloze doktoren in de stad.

Molly is zich er ook van bewust dat Ernest geen briljante geest is, maar geeft toe dat ze erg onder de indruk van hem is, ook al heb ik nooit veel chemie tussen de twee acteurs gevoeld. We moeten accepteren dat hij gek op haar is, omdat het script zegt dat hij dat is. Hoe dan ook, Ernest bekent vaak zijn liefde voor haar.

Ze trouwen en genieten van een vorm van huiselijk geluk wanneer Hale verstrikt raakt in Ernests steeds complexere plan om Molly’s zussen en moeder te vermoorden, de controle over het familiefortuin te grijpen en te helpen bij de moord op andere Osage-stadsbewoners.

Terwijl Molly en de Osage-gemeenschap zich inspannen om de moord te onderzoeken, zorgt Ernest snel voor Molly en voert hij veel van de dodelijke taken uit die zijn oom hem opdraagt. Het is nooit duidelijk of hij het verprutst vanwege zijn incompetentie of omdat hij oprechte gevoelens voor Mollie heeft, maar uiteindelijk lijkt hij een beetje van beide te zijn.

Het is over het algemeen geen goed idee om een ​​film op te hangen aan een hoofdpersoon die geen idee heeft, en het is moeilijk om je om Ernest te bekommeren, de diepste fout in het hart van de film.

Een ander belangrijk probleem is Hale. De Niro pakt het personage aan met zijn kenmerkende frons, en zijn boosaardigheid komt vroeg en zonder enige echte schaduw of nuance aan het licht, dus ik vroeg me af waarom het zo lang duurde voordat iedereen in de stad besefte dat Hale achter de moorden zat.

Hij is gewoon een chagrijnige oude blanke man, en het blijkt dat dit de echte Hale was, dus het lijkt erop dat er een manier is om hem interessanter te maken. Hij zou een meeslepende slechterik zijn, maar hij kwam nooit in de buurt van zo interessant als Chinatown-vijand Noah Cross (John Huston). En hij spreekt nooit een zin uit die zo memorabel is als het citaat van Cross: “De meeste mensen hoeven niet onder ogen te zien dat ze alles op de juiste tijd en plaats kunnen doen.”

Het DERDE bedrijf van de film draait om het strafrechtelijk onderzoek en de rechtszaak, waardoor de geweldige acteurs de kans krijgen om in een paar scènes te schitteren. Deze omvatten Jesse Plemons van Friday Night Lights als FBI-onderzoeker, John Lithgow als aanklager en Brendan Fraser als advocaat.

Helaas zorgt de rechtszaak niet voor genoeg spanning, en de film voelt vaak zo aan. Het duurt maar liefst drie uur en 26 minuten; Dit is tegenwoordig een bemoedigende trend onder serieuze Hollywood-films.

Maar Killers heeft ook zijn verdiensten, en de bloem die echt bloeit in dit verhaal is de onderscheidende en aantrekkelijke actrice Lily Gladstone, die grote indruk maakt op Kelly als boer die verliefd wordt op een universiteitsleraar gespeeld door Kristen Stewart. Reichardts film Bepaalde vrouwen uit 2016.

Toen de film uitkwam, controleerde ik wie de boer zou spelen en ontdekte dat Gladstone doorging naar grotere rollen. Zijn karakter was het hart en de ziel van Killers, en ik was vaak geïrriteerd als zijn scènes voorbij waren, omdat hij zoveel interessanter was dan de andere jongens.

De film kreeg kritiek omdat hij een verhaal vertelde over de Osages vanuit het perspectief van een blanke man, maar het echte probleem was dat Gladstone, die ongetwijfeld genomineerd zou zijn voor een Oscar, er niet in slaagde meer prijzen te winnen. haar schermtijd en het feit dat haar personage veel van haar scènes in en uit een diabetische coma doorbrengt zonder veel te hoeven zeggen.

Scorsese weet complexe scènes te filmen en meeslepende, ongebruikelijke details te vinden om de actie te onderstrepen. De cinematografie is prachtig; De gladde huid van Gladstone wordt zo verlicht dat het lijkt op een schilderij van Vermeer, en er zijn scènes van decadente stedelijke structuren die doen denken aan Rembrandts portret van een krachtig lakenhandelaarsgilde. Veel scènes onthullen verrassende details van het leven van Osage, en ik kan me voorstellen dat Scorsese zijn energie op deze details richtte in plaats van op de karakterontwikkeling. Wanneer Ernest en Molly bijvoorbeeld trouwen, draagt ​​hij een Indiaanse hoofdtooi die lijkt op een 19e-eeuws Amerikaans militair uniform.

Hun bruiloft combineert de christelijke traditie met Indiaanse tradities; Dit spreekt over de moeilijkheden die de Osage ondervonden toen ze zich haastten om de reguliere Amerikaanse gewoonten over te nemen en tegelijkertijd een aantal van hun eigen gebruiken te behouden. Scorsese is altijd gefascineerd geweest door rituelen en tradities, vooral religieuze rituelen die duidelijk naar voren komen in films die zo divers zijn als Mean Streets en Kundun.

In plaats van het verhaal eindelijk op te lossen met een reeks krantenkoppen, is er een hoorspel uit de jaren veertig over de moorden die we gefilmd zien, en er zit een enthousiasme in het stuk dat de meeste films missen. Scorsese stelt zichzelf hier centraal, misschien omdat hij weet dat hij geen films meer zal maken.

Killers of the Flower Moon is het medium van Scorsese, en de toon en aanpak doen me denken aan Gangs of New York, een ander drama dat hij zorgvuldig heeft onderzocht. Je kunt veel leren over de Osage-olieboom van Killers, maar de personages blijven niet bij je zoals ze zouden doen als de film daarna geweldig was geweest.

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"