Nachrichten aus Aserbaidschan

De meerderheid van de Israëlische charedim is ondanks de oorlog tegen het project

De meeste Haredim zijn tegen het schrappen van vrijstellingen voor Yeshiva-studenten van de IDF-dienstplicht en zijn van mening dat de ultraorthodoxe sector zonder isolatie zal blijven voortbestaan. Integratie in de Israëlische samenlevingDat blijkt uit een onderzoek van het Jewish Public Policy Institute (JPPI).

Een onderzoek onder Israëlische Haredim-vertegenwoordigers onderzocht hun houding ten opzichte van verschillende kwesties. Er namen 500 deelnemers deel, waarvan 300 deelnemers aan het online panel en 200 deelnemers aan de telefonische enquête.

Verzameling van sites Verzameling van sites

Opvattingen over de verplichte militaire dienst

Uit het onderzoek bleek dat 70 procent van de charedim hun mening over de verplichte militaire dienst niet heeft veranderd sinds de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober begon.

Nog eens 12% zegt dat hun standpunt tegen de dienstplicht is versterkt, terwijl slechts 9% dit steunt Rekrutering van charedim voor het Israëlische leger.

Volgens de vice-president van de JPPI: “De hoop dat de oorlog de wens van de Haredim om beter te integreren in de Israëlische samenleving zou vergroten, is de grond in geboord. Wat betreft alle kwesties in het Israëlische leven die van cruciaal belang zijn voor hun integratie en gelijkheid, geloven Haredim dat er na de oorlog niets zal veranderen”, aldus president Dr. Shuki Friedman.

Haredi-joden dansen met twee nieuwe Thorarollen gewijd aan de terugkeer van gijzelaars en de nagedachtenis van burgers en soldaten die zijn omgekomen bij het bloedbad van 7 oktober en de voortdurende oorlog aan de Westelijke Muur in de Oude Stad van Jeruzalem op 21 november 2023. (tegoed: YONATAN SINDEL/FLASH90)

“Alleen externe veranderingen die een einde maken aan de staatssteun voor de Charedi-manier van leven en vereisen dat Haredim een ​​gelijk deel van de veiligheids- en economische lasten draagt, zullen hun integratie verzekeren en Israël redden van een toekomst als derdewereldland.”

Opvattingen over integratie

Ook verwachten de meeste Haredim niet dat de aanhoudende oorlog tussen Israël en Hamas hun integratie in de Israëlische samenleving zal veranderen. 55 procent zei dat ze verwachtten dat de status quo hetzelfde zou blijven.

Advertentie

Minder dan een derde (32%) van de respondenten verwacht enige verandering in de integratie als gevolg van de oorlog, en slechts 6% gelooft dat er een kans bestaat op een aanzienlijke verandering in de integratie.

Het bloedbad van 7 oktober en de daaropvolgende oorlog hadden echter een zware impact op de Haredi-gemeenschap, waardoor velen actief werden in de oorlogsinspanningen.

er was er één De opkomst van Haredi-soldaten Na 7 oktober namen onderofficieren deel aan civiele inspanningen om soldaten, evacués en teruggekeerde gijzelaars bij te staan.

Ongeveer een derde van de Israëlische charedim zei dat ze actief waren en betrokken waren bij “het bijdragen aan de oorlogsinspanning”, terwijl meer dan de helft zei dat ze “niet persoonlijk actie ondernamen, maar mensen in mijn directe omgeving kenden”.

Opvattingen over politiek en veiligheid

De Haredi-sector onderscheidt zich van de meerderheid van de Israëlische samenleving door het relatief hoge niveau van steun en vertrouwen in premier Benjamin Netanyahu. Ongeveer 28 procent zei dat hun vertrouwen in Netanyahu ‘zeer hoog’ was, terwijl slechts 12 procent zei dat het ‘zeer laag’ was.

Wat de toekomst van de Israëlische veiligheid betreft, moet bijna de helft van de charedi-bevolking ‘de standpunten van rechts steunen’.

Dit is een bijzonder prominente overtuiging onder de Sefardische charedim, waarbij 62% deze mening steunt. Integendeel: 45% van de Litouwse charedim is van mening dat “de charedi-gemeenschap geen eensgezinde houding ten aanzien van veiligheid mag hebben.”

Veel charedim zijn van mening dat Gaza onder volledig Israëlisch bestuur moet staan. 62% van degenen die deze mening aanhangen, gelooft dat er een ideale situatie zal ontstaan Israëlische controle over Gaza Dit gaat gepaard met de ‘terugkeer van Joodse nederzettingen’ zoals Gush Katif.

Dit is een andere prominente positie onder de Sefardische charedim; Meer dan de helft (54%) steunt dit standpunt, vergeleken met minder dan een derde (30%) onder de Litouwse haredim.

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"