Nachrichten aus Aserbaidschan

Kunstmatige intelligentie en stedelijke oorlogsvoering in de oorlog tussen Israël en Hamas

De oorlog tussen Israël en Hamas heeft sinds het begin in de hele regio weerklank gevonden. 7 oktober. Naast de botsingen tussen het Israëlische leger (IDF) en Hamas in Gaza zijn ook andere fronten actief geworden.

Er zijn elke dag botsingen tussen de IDF en de Libanese Hezbollah aan de noordelijke grens van Israël met Syrië en Libanon. Israël komt ook onder vuur te liggen van Hamas-strijders in Libanon en Syrië. Ondertussen nam ook de in Jemen gevestigde Houthi-rebellenorganisatie deel aan de aanvallen en opende het vuur op Zuid-Israël.

Verzameling van sites Verzameling van sites

De Houthi’s hebben ook hun krachten gebundeld met Israëls bredere rivalen, Hamas en Iran, om de verantwoordelijkheid op te eisen voor aanvallen op de westerse koopvaardijschepen in de Rode Zee.

Een ander element van deze huidige oorlog is het gebruik van aanvalsdrones en geavanceerde ongewapende luchtvaartuigen (UAV’s).

Terwijl Israëlische troepen in de Gazastrook oprukken, gaat de traditionele stedelijke oorlogsvoering door, ondanks de complexiteit ervan.

In deze schermafbeelding, genomen uit een distributievideo die op 4 december 2023 werd gepubliceerd, wordt een Israëlische soldaat gezien die vanuit een raam een ​​pistool afvuurt tijdens operaties in de Gazastrook, te midden van aanhoudende botsingen tussen Israël en de Palestijnse islamitische groepering Hamas. (Bron: REUTERS/IDF-GIDS)

Professor Kobi Michael, senior fellow bij het Institute for National Security Studies, vertelde The Media Line: “Dit is de eerste keer dat Israël met zo’n veelzijdige oorlog op meerdere fronten wordt geconfronteerd. “Er is ook de mogelijkheid om de oorlog verder uit te breiden.”

Iraanse advocaten tegen Israël

Israël houdt Iran nauwlettend in de gaten, dat de afgelopen jaren op de achtergrond op de loer heeft gelegen en zowel Hezbollah als Hamas steunt.

Advertentie

‘Van alle fronten georganiseerd Iraans, is de leider van de ‘as van verzet’”, zei Michael. “Wat we zien is een regionale oorlog met mondiale gevolgen.”

De inzet van drones en UAV’s bij militaire operaties is geen nieuw fenomeen. Hoewel UAV’s sinds de jaren zeventig in verschillende mate worden gebruikt bij oorlogsvoering, werd het eerste wijdverbreide gebruik van onbemande luchtvaartuigen waargenomen tijdens de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

“De komende jaren zullen we zien dat terroristische en guerrillaorganisaties het Kalashnikov-geweer vervangen door drones”, zegt Rotem Mey-Tal, CEO van Asgard Systems, een in Tel Aviv gevestigd militair technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in defensie en binnenlandse veiligheid. en luchtvaart.

“Dit is een onwaarschijnlijk asymmetrisch wapen dat in elke gewenste richting kan vliegen, met een buitengewoon vermogen om radardetectie te ontwijken. Het kan kinetisch agressief zijn, cyberaanvallen uitvoeren en zijn doelen aanvallen. Het is betaalbaar en gemakkelijk te upgraden. Het is een tiebreak op een slagveld’, zei hij. Tegen The Media Line.

“Wat we nu op het slagveld zien is het resultaat van jarenlang werk van beide kanten”, zei May-Tal. gezegd.

Toen Hamas de oorlog begon met een onverwachte aanval, gebruikte de gewapende groep onbemande luchtvaartuigen als onderdeel van haar aanvallen op Israëlische tanks en militaire buitenposten aan de grens. Video’s waarop te zien is dat veel Hamas-agenten het vuur openen op Israëlisch grondgebied met drones, worden verspreid op sociale netwerken. Sommigen van hen namen posities in op Israëlische militaire tanks en landden daarop met explosieven.

Volgens defensie-experts worden drones die worden gebruikt door organisaties als Hamas vaak online gekocht via platforms als eBay en AliExpress. Met behulp van online workshops worden ze opgewaardeerd tot militaire kwaliteit, vaak met granaten of mortiergranaten.

“Dit is een poging om de kloof te overbruggen tussen een geavanceerd leger en een terroristische organisatie”, zei Michael. “Deze oorlog onthulde de paradox van de zwakte van de macht. Er is geen symmetrie tussen de capaciteiten van het leger en de terroristische organisatie, waar de macht van de staat in zwakte verandert.”

Israëlische tanks die tijdens de huidige gevechtsronde in Gaza te zien zijn, zijn te zien met een defensieve pergola, een tijdelijk dak dat is ontworpen om de eerste impact van aanvalsdrones te weerstaan.

Hamas beschikt niet over IED’s van de volgende generatie die Israël aan de noordelijke grenzen en verder weg in de regio zouden kunnen uitdagen. Iran heeft de afgelopen jaren een luchtafweerraket ontwikkeld, genaamd Mohajer, en heeft dit jaar zijn tiende generatie geïntroduceerd. Hij kan tot 300 kilogram aan lading vervoeren, wat betekent dat zijn vuurkracht zeer hoog is. Aangenomen wordt dat de Houthi’s in Jemen van dergelijke schepen zijn voorzien, waarvan sommige mogelijk zijn gebruikt bij recente zee-aanvallen.

Aanpassing aan nieuwe technologie

Al deze nieuwe technologieën hebben de IDF, samen met andere westerse legers, gedwongen zich aan te passen.

“In de loop der jaren heeft Israël veel informatie over potentiële dreigingen en civiele systemen uit onze bewakingssystemen verzameld. Vervolgens heeft Israël zijn machine learning-motor getraind om te detecteren of de dreiging militair van aard was.” zei May-Tal. “Israël heeft zwaar geïnvesteerd in geavanceerde beslissingsondersteunende systeemmotoren die het type bedreiging kunnen classificeren. kunstmatige intelligentie (AI) om effectieve bedreigingen op te sporen en ineffectieve bedreigingen te negeren.

Als eilandeconomie beschikt Israël over beperkte middelen en is het afhankelijk van de Verenigde Staten om zijn luchtverdediging te verbeteren. Op kunstmatige intelligentie gebaseerde systemen zorgen voor een economisch gebruik van deze scharen. Drones of raketten die besluiten in open gebieden te landen, zullen niet worden tegengehouden.

“Een bataljon soldaten is duurder dan een team dat werkt aan op AI gebaseerde robotica”, voegde May-Tal eraan toe.

Het Israëlische leger heeft maandag zijn operaties in de zuidelijke Gazastrook uitgebreid. Bijna twee maanden nadat de IDF de inwoners van Gaza had opgedragen naar het zuiden te evacueren, wordt de regio nu geconfronteerd met de concentratie van de meerderheid van de bevolking in het gebied dat zij wil targeten. Zuid-Gaza wordt beschouwd als de schuilplaats van hoge Hamas-leiders en de regio waar de terroristische organisatie de meeste wapens opslaat.

“We zijn getuige van gewelddadige botsingen door de IDF die nog nooit eerder zijn meegemaakt”, zei Michael. “Het bestrijden van een terroristische organisatie die zich onder burgers manifesteert in een van de dichtstbevolkte regio’s van de wereld is zeer, zeer complex.”

Alvorens grondtroepen in te zetten, lanceerde Israël luchtaanvallen op de Gazastrook om grondinterventie te vergemakkelijken. Aanvankelijk concentreerde het zich in het noorden van de Gazastrook. Nadat het tijdelijke staakt-het-vuren vrijdag was verbroken, begon de IDF met intensievere operaties in het zuiden. De internationale druk op Israël neemt toe om de oorlog tegen Gaza te beëindigen. Dit wordt een intensievere IDF-inspanning met beperkingen. Vorige week bezocht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken Israël en riep Israël op om het aantal burgerdoden en massale ontheemding te beperken.

“De gevechten in het zuiden van Gaza zijn meer chirurgisch en er worden technieken ontwikkeld om te helpen omgaan met dichtbevolkte gebieden”, zei Michael.

Volgens de VN zijn ongeveer 2 miljoen Gazanen ontheemd. Velen van hen trokken naar het zuiden van de Strip, waardoor de bevolking daar toenam. Er zijn zorgen over een grootschalige humanitaire crisis.

Het Israëlische leger deelde een kaart uit aan de bevolking van Gaza die het zuiden van Gaza in tientallen blokken verdeelde en de inwoners opdracht gaf te vluchten voordat de Israëlische militaire interventie zou plaatsvinden. Het is moeilijk om de reactie van het publiek te peilen. Hoewel veel Palestijnen gehoor hebben gegeven aan de oproep van Israël om het noorden te evacueren, zal het evacueren van het zuiden moeilijker zijn. De meeste Gazanen kunnen nergens anders heen, waardoor de kaart overbodig wordt.

“Het gebruik van hoogtechnologische maatregelen stelt ISIS in staat te compenseren voor het feit dat het niet zijn volledige macht kan benutten”, zei Michael. “Maar Israël gebruikt nog steeds een deel van zijn macht tegen Hamas in Gaza.”

In Gaza en elders in de regio biedt het slagveld een kijkje in de toekomst van oorlog, met relatief eenvoudige maar zeer complexe systemen van vechten met verborgen wapens. Beide partijen zijn voortdurend in een race om oplossingen te vinden voor nieuwe uitdagingen die elkaar stellen.

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"