Nachrichten aus Aserbaidschan

Reuters IDF ontkent de bewering van een mislukte aanval op journalisten in Libanon

Reuters publiceerde gisteren een gedetailleerd rapport IDFZijn verdediging met betrekking tot de onrechtvaardige aanval op een groep journalisten, waaronder een verslaggever van Reuters, in Libanon op 13 oktober werd ontkracht.

Volgens verkregen informatie vuurde een IDF-tankteam uit Israël, terwijl journalisten het grensoverschrijdende conflict vastlegden, twee opeenvolgende schoten af ​​vanuit Israël, waarbij één Reuters-journalist om het leven kwam en zes andere verslaggevers gewond raakten.

Verzameling van sites Verzameling van sites

twee stakingen De visuele verslaggever van Reuters, Issam Abdullah, werd vermoordAgence France-Presse (AFP) fotograaf Christina Assi, 37 en 28, raakten ernstig gewond nabij het Libanese dorp Alma al-Chaab, meer dan een kilometer van de Israëlische grens.

Reuters meldde dat het meer dan dertig overheids- en veiligheidsfunctionarissen, militaire experts, forensische experts, advocaten, medisch personeel en getuigen heeft geïnterviewd om een ​​gedetailleerd verslag van het incident samen te stellen.

Het persbureau beoordeelde enkele uren aan videobeelden en honderden foto’s van acht mediakanalen in de regio op dat moment.

Reuters visueel correspondent Issam Abdallah Saaideh houdt een kitten vast terwijl hij poseert voor een foto in Libanon op 4 juli 2023. (Credit: REUTERS/Emilie Madi)

Als onderdeel van het onderzoek heeft Reuters ook bewijsmateriaal ter plaatse verzameld en verkregen, waaronder granaatscherven ingebed in het voertuig van Reuters, drie kogelvrije vesten, een camerastatief en een groot stuk metaal.

De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) onderzocht de materialen van Reuters in haar laboratoria in Den Haag.

Advertentie

De belangrijkste bevindingen van TNO waren dat het grote stuk metaal de staartvin was van een 120 mm-tank die werd afgevuurd vanaf een afstand van 1,34 km.

IDF bevestigt dat het zich niet op journalisten richtte

Luitenant Kolonel. Internationale woordvoerder van de IDF, Richard Hecht, zei: “We richten ons niet op journalisten.”

Reuters meldde dat Hecht verder geen commentaar gaf, maar de IDF gaf ten tijde van het incident een verklaring af: “Vrijdagmiddag opende de terroristische organisatie Hezbollah het vuur op verschillende punten langs de Blauwe Lijn. – Een tankraket raakte het Israëlische veiligheidshek grenzend aan de gemeenschap van Hanita.”

“Onmiddellijk na de lancering van de antitankraket vermoedden IDF-soldaten dat terroristen Israëlisch grondgebied hadden geïnfiltreerd en reageerden door tanks en artillerievuur te gebruiken om de infiltratie te voorkomen… Uren later… waren journalisten in het gebied… gewond. Het incident wordt onderzocht”, zei de IDF in een verklaring.

Bovendien zeiden bronnen dat de IDF een dag voor het incident UNIFIL had gevraagd te bevestigen dat er geen burgers op het slagveld waren.

Bovendien zeiden IDF-bronnen dat het betreden van oorlogsgebieden aan beide zijden van de grens een reële en onmiddellijke bedreiging vormde voor het burgerleven, gezien de aanhoudende conflicten in de regio destijds.

Jeruzalem Post Hij begrijpt dat het onderzoek van de IDF naar het incident nog niet het punt heeft bereikt waarop zij haar bevindingen kan vrijgeven, en er zijn geen tekenen dat dit binnenkort zal gebeuren.

Reuters betwistte de verklaring van de IDF en merkte op dat de groep van zeven verslaggevers van AFP, Al Jazeera en Reuters allemaal blauwe jassen en helmen droegen met “PRESS” erop geschreven in witte letters. Er waren die dag nog veel meer journalisten in dat gebied.

Reuters-hoofdredacteur Alessandra Galloni zei: “Het bewijsmateriaal dat we hebben en vandaag publiceren, laat zien dat een Israëlische tankbemanning onze collega Issam Abdullah heeft vermoord.”

“We roepen Israël op om uit te leggen hoe dit is gebeurd en om degenen die verantwoordelijk zijn voor haar dood en de verwondingen van AFP’s Christina Assin, onze collega’s Taier Al-Sudani en Maher Nazeh, en drie andere journalisten ter verantwoording te roepen”, zei hij. gezegd.

AFP Global News-directeur Phil Chetwynd zei dat het incident “onverklaarbaar en onaanvaardbaar” was.

De aanval was de eerste van twee dodelijke aanvallen in zes weken tijd op journalisten die verslag deden van botsingen tussen het Israëlische leger en door Iran gesteunde troepen in Libanon. Hezbollah-terroristen Aan de grens na het bloedbad dat Hamas op 7 oktober in Israël heeft aangericht.

Twee journalisten van de Libanese televisiezender ‘Al Mayadeen’ kwamen op 21 november om het leven bij een aanval tijdens filmopnamen aan de Israëlische grens. Al Mayadeen gaf de IDF de schuld van hun dood. Het Israëlische leger zei in een verklaring dat de regio een gevaarlijk gebied is vanwege “actieve conflicten”.

“Waarom hebben ze ons neergeschoten? Waarom hebben ze geen waarschuwingsschot gelost? Als je niet wilt dat we foto’s maken, vuur dan een waarschuwingsschot af. Waarom val je ons plotseling zonder waarschuwing aan en probeer je ons vervolgens af te maken met een tweede aanval?” zei Al-Sudani, 47, een Reuters-verslaggever en fotograaf van het evenement in oktober.

Nick Reynolds van het Royal United Services Institute in Londen zei dat de gepantserde brigades die door de IDF in Noord-Israël worden ingezet, zijn uitgerust met Merkava-gevechtstanks met 120 mm kanonnen met gladde loop. Noch het Libanese leger, noch Hezbollah gebruikt deze hoeveelheid munitie.

Volgens het rapport werd de aanval uitgevoerd vanuit de militaire post Jordeikh op Israëlisch grondgebied; Militaire experts zeggen dat tanks hellingen beklommen om het vuur te openen en zich vervolgens terugtrokken langs hellingen om zich te verstoppen.

Volgens het rapport gaf Reuters verslaggevers groen licht om naar het gebied buiten Alma al-Shaab te gaan, omdat het gebied vóór 13 oktober geen ernstige spanningen had gekend en door Reuters niet als een hoog risico werd beschouwd.

Reuters meldde: “Issam bevond zich niet in een actief oorlogsgebied… hij werd neergeschoten in een gebied ver van een actief conflict.

Reuters meldde dat zijn team het Israëlische leger niet op de hoogte had gesteld van de aanwezigheid van het Israëlische leger, en dat geen van beide partijen om een ​​dergelijke kennisgeving had verzocht. De IDF zei echter dat alle verslaggevers niet mochten opereren in de gemeenschappelijke grensgebieden waar journalisten opereren.

AFP-videojournalist Dylan Collins, 35, zei: “We verstopten ons niet onder bomen of zoiets. We waren heel duidelijk zeven bekende journalisten, die persvesten met helmen droegen, in een open veld voor de Israëlische militaire basis stonden, in een auto met het woord ‘TV’ erop… Ze wisten dat we daar al een tijdje waren geweest. over een uur. .”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"