Nachrichten aus Aserbaidschan

De VS zeggen dat Moskou de pogingen om vrede tussen Azerbeidzjan en Armenië te bewerkstelligen niet in de weg kan staan

Matthew Miller: “Rusland kan de Verenigde Staten niet beletten aanzienlijke diplomatieke inspanningen te leveren”

Ondanks de verklaringen van Moskou zeiden de Verenigde Staten dat zij hun inspanningen zouden voortzetten om vrede tussen Azerbeidzjan en Armenië te bereiken.

Op 4 januari beantwoordde de officiële vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, de vraag “Turan” over de oproepen van Russische functionarissen aan het Westen om zich te onthouden van inmenging in het vredesproces. voornoemd.

Verzameling van sites

Op 28 december zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov in een interview met lokale media over de resultaten van het jaar:“Westerse landen proberen geen vrede en stabiliteit te brengen in Armenië en de hele zuidelijke Kaukasus; het is hun taak Moskou eruit te duwen.”– gezegd.

S. Lavrov zei ook dat Armenië momenteel met een aantal moeilijkheden wordt geconfronteerd:
Hun missie is totaal anders: Moskou en andere regionale machten in de regio onderdrukken en zo een nieuwe bron van spanning creëren na de Balkan, het Midden-Oosten en Oekraïne. De uitweg uit deze moeilijke situatie is duidelijk; “Om de tripartiete overeenkomsten van Jerevan, Bakoe en Moskou op het hoogste niveau uit te voeren.”

Volgens Matthew Miller kan Rusland de Verenigde Staten niet beletten alle belangrijke diplomatieke inspanningen te leveren die nodig zijn voor verzoening tussen Armenië en Azerbeidzjan.

Mattheüs Molenaar. Screenshot van de Amerikaanse DD-website

Een medewerker van Turan vroeg: “Kan men zeggen dat Rusland de vooruitgang op dit gebied blokkeert?” Op de vraag zei Miller: “Ja zoals dat.”

Eind vorig jaar stelde minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken voor om in de Amerikaanse hoofdstad een nieuwe bijeenkomst tussen de ministers van Buitenlandse Zaken voor vredesbesprekingen te houden, maar die bijeenkomst ging niet door.

Op de vraag of een dergelijke bijeenkomst mogelijk was, zei Miller:

Volg het nieuws. “We zullen bekendmaken wanneer de bijeenkomst gepland is.”

Een korte geschiedenis van het conflict

Het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan begon in 1988.

Na een lang staakt-het-vuren brak in september 2020 de Tweede Karabach-oorlog uit tussen Azerbeidzjan en Armenië, die 44 dagen duurde.

Azerbeidzjan herwon de controle over een deel van Karabach en zeven omliggende districten.

Op 19 september 2023 voerde Azerbeidzjan een lokale militaire operatie uit in Karabach.

Op 28 september ondertekende de separatistische ‘president van Nagorno-Karabach (Artsakh)’ Samvel Shahramanyan het decreet over de ontbinding van de ‘republiek’.

Hij schreef het besluit toe aan de situatie na 19 september 2023.

Op 15 oktober bezocht president Ilham Aliyev de stad Khankendi.

De president hijste de Azerbeidzjaanse vlag in Khankendi en hield een toespraak.

In zijn toespraak zei hij dat Azerbeidzjan volledige soevereiniteit heeft bereikt, dat de Karabach-kwestie voorbij is en dat het conflict voorbij is.

Tot nu toe is er nog geen vredesakkoord getekend tussen de partijen.

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"