Deutschland

Leopard 2: Kan de aarzeling van Duitsland over de export van Oekraïne zijn reputatie en wapenverkopen ondermijnen?

De aarzeling van Berlijn om tanks van Duitse makelij te sturen of de herexport van dergelijke tanks door andere landen naar Oekraïne goed te keuren, heeft volgens deskundigen de wapenindustrie en het leiderschap van het land in Europa beschadigd.

Terwijl Berlijn stemde dinsdag ermee in om 14 Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturenEU- en NAVO-partners, zoals Polen, waren woedend over hoe lang het besluit duurde en dreigden zelfs eenzijdig op te treden.

“Het gesleep van Duitsland met het leveren van luipaarden aan Oekraïne heeft onherstelbare schade toegebracht aan zijn reputatie als betrouwbare bondgenoot binnen de NAVO en als leverancier van wapens”, aldus William Alberque, directeur Strategie, Technologie en Wapenbeheersing voor Europa bij het International Institute for Strategische Studies, vertelde Euronews.

“Landen zullen lang en hard nadenken voordat ze wapens van Duitsland kopen, omdat het maandenlang de wederuitvoer van luipaarden naar Oekraïne heeft geblokkeerd”, voegde hij eraan toe.

De reputatieschade zal worden bekritiseerd door Duitse wapenfirma’s, zoals Rheinmetall, dat zijn aandelenkoers omhoog zag schieten na de aankondiging van Berlijn in februari om de defensie-uitgaven snel te verhogen tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Duitse regering heeft sindsdien gezegd dat dit doel mogelijk pas in 2025 wordt gerealiseerd.

De schade aan toekomstige Duitse orders

Hoewel Duitsland nu van plan is zijn tanks naar Oekraïne te sturen en andere Leopard 2-operators hetzelfde zal laten doen, zal de schade aan de wapenindustrie van het land nog steeds aanzienlijk zijn, aldus Dr. Benjamin Tallis, Senior Research Fellow bij de Duitse Raad voor Buitenlandse Zaken. Relaties.

Dit is vooral belangrijk voor het land dat in de periode 2017-2021 de op vier na grootste exporteur van grote wapens was. De wapenexport bereikte in 2021 een recordbedrag van € 9,04 miljard.

Maar sindsdien heeft Duitsland al marktaandeel verloren aan rivalen als de VS en Zuid-Korea die deals hebben gesloten met voormalige klanten.

Afgelopen jaar Polen tekende een gigantisch akkoord met Zuid-Korea voor bijna 1.000 K2-tanks en meer dan 600 K9 gepantserde houwitsers in een aanzienlijke klap voor de Duitse defensie-industrie.

Polen heeft onlangs ook een overeenkomst getekend voor de aankoop van een tweede partij van 116 Amerikaanse Abrams-hoofdgevechtstanks.

Polen is echter niet het enige Europese land waar Duitse wapens worden verhandeld voor anderen. De Baltische staten hebben allemaal onlangs wapens van Amerikaanse makelij besteld of kiezen ervoor.

Het feit dat Berlijn de wederuitvoervergunningen pas zou goedkeuren als de VS er ook mee instemden zijn gevechtstanks naar Oekraïne te sturen, zou ook toekomstige aankopen van Duitse tanks en wapens kunnen schrikken – hoewel het door sommigen in Berlijn wordt gezien als een grote overwinning van kanselier Scholz.

Polen zet door terwijl het Duitse leiderschap een klap krijgt

De diplomatieke meningsverschillen over de vertraging bij het goedkeuren van de verzending van Leopard 2-tanks zijn echter niet de enige tankproblemen van Duitsland.

In december stopte het land alle verdere aankopen van zijn nieuwe Puma-tank nadat een massale storing ervoor zorgde dat 18 van de eenheden tijdens een oefening ongeschikt werden voor operaties.

Zorgwekkender voor Berlijn zal echter de schade zijn die deze debacles zullen aanrichten aan het Duitse aanzien en leiderschap binnen Europa.

Vorige week zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki: “We zullen niet passief toekijken hoe Oekraïne doodbloedt”. Hij waarschuwde dat als Duitsland niet zou handelen, Polen dat zou doen door een kleinere coalitie op te bouwen van landen die bereid zijn hun Leopard 2-tanks te sturen, mogelijk zonder het groene licht van Berlijn.

Dr. Tallis vertelde Euronews dat dit alles “helpt Polen te positioneren als een leider en als een macht in Europa”

Hij voerde aan dat hoewel velen in Duitsland Polen een macht willen zien worden, ze er minder op gebrand zijn om het land een leider te zien worden, een positie die binnen Europa traditioneel wordt vervuld door Frankrijk en Duitsland.

Dr. Tallies voegt eraan toe dat terwijl: “Velen in Berlijn die zouden vertrouwen op hun reputatie en de problematische aard van de Wet en Rechtvaardigheid (PiS) Poolse regering om dit te voorkomen [Poland becoming a leader] en ervoor te zorgen dat ze een zekere mate van controle behouden, hebben niet beseft hoe ver hun voorraad is gedaald”.

Hoe joint ventures de Duitse wederuitvoerregels zouden kunnen omzeilen

Ondanks de mogelijkheid dat Duitse wapenexporteurs marktaandeel verliezen, is het niet allemaal kommer en kwel.

Duitsland’s € 100 miljard revisie van zijn leger en de aanhoudende oorlog zal op korte termijn een sterke basis vormen voor Duitse producenten, terwijl de vraag blijft stijgen.

Joint ventures tussen naties kunnen ook een route bieden voor NAVO-landen om Duitse wapens te kopen zonder bang te hoeven zijn opnieuw in strijd te zijn met de wederuitvoerregels.

Een Elysée-bron zei dat “de basis is dat voor gemeenschappelijke apparatuur, ingebouwde gemeenschappelijke, er een vrijheid van export is, behalve in uitzonderlijke omstandigheden die internationaal bindend zijn.”

De druk op Zwitserland groeit om dit voorbeeld te volgen

De actie van Duitsland zal ook de druk op Zwitserland vergroten om de wederuitvoercertificaten goed te keuren voor apparatuur bestemd voor Oekraïne die het heeft achtergehouden, daarbij verwijzend naar zijn beruchte neutraliteit.

Vorig jaar weigerde het land Duitsland wederuitvoercertificaten voor Zwitserse munitie te verlenen, blokkeerde het ook de stappen van Denemarken om Piranha III-pantservoertuigen van Zwitserse makelij over te dragen en onderzoekt het momenteel een verzoek van Spanje om de overdracht van twee luchtafweergeschut toe te staan. maar heeft gezegd dat goedkeuring waarschijnlijk niet mogelijk is.

Alberque voerde aan dat een ommekeer in de Zwitserse houding niet op een beter moment kon komen, daarbij verwijzend naar het feit dat “zijn ‘neutrale’ houding werd ondermijnd toen Rusland vorig jaar weigerde de Verenigde Staten in Genève te ontmoeten voor besprekingen omdat ze Zwitserland niet meer zagen. als neutraal.”

Het feit dat Zwitserland ook wapens heeft geleverd aan Saoedi-Arabië, ondanks zijn betrokkenheid bij en gebruik van wapens in Jemen, heeft het standpunt van de Zwitserse regering verder ondermijnd.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"