Deutschland

Luipaarden voor Oekraïne: wie in Europa is voor en tegen de inzet van gevechtstanks?

Na weken van intense druk van westerse bondgenoten heeft Duitsland eindelijk groen licht gegeven om Oekraïne te voorzien van Leopard 2 zware gevechtstanks.

Het besluit werd verwelkomd door meerdere leiders in heel Europa. Hier zijn enkele van de eerste reacties.

Oekraïne

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky getweet dat hij „oprecht dankbaar“ was voor de aankondiging van woensdag door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

De Oekraïense minister van Defensie heeft „binnenkort meer goed nieuws“ na een telefoongesprek met zijn Amerikaanse tegenhanger Lloyd Austin.

Oleksiy Reznikov zei dat ze bespraken „verdere versterking van (het Oekraïense leger), inclusief tankbevoorrading en onderhoud van de nieuwe bewapening“.

Rusland

De aankondiging veroorzaakte de woede van de Russische autoriteiten.De Russische ambassade in Duitsland een verklaring vrijgegeven noemde de beslissing „buitengewoon gevaarlijk dat het conflict naar een nieuw niveau van confrontatie brengt“.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei dat het Duitse besluit bevestigde wat volgens haar een „vooraf geplande oorlog“ tegen Moskou was.

Duitsland

In Duitsland is de reactie gemengd.

Zowel de Groene Partij als de Christen-Democratische Unie (CDU) hebben hun steun uitgesproken, terwijl de extreemrechtse AFD de beslissing „gevaarlijk“ noemde en „Duitsland rechtstreeks in de oorlog dreigt te slepen“.

Polen

Andere landen zoals Polen – een van de trouwste bondgenoten van Oekraïne – feliciteerden Duitsland ook met het groene licht.

De premier van Polen, Mateusz Morawiecki, noemde het „Een grote stap in de richting van het stoppen van Rusland.“

Polen was een van de belangrijkste landen die Duitsland de afgelopen dagen zwaar onder druk zette om Warschau toe te staan ​​de in Duitsland gemaakte Leopard-tanks naar Kiev te sturen.

Litouwen

Het besluit werd ook toegejuicht door andere EU-landen, zoals Litouwen – een van de landen die voorop lopen bij het aandringen op sancties tegen Rusland.

De minister van Buitenlandse Zaken tweette een foto met de Oekraïense vlag en een woordspeling, „Tanke Schön“.

VK

De Britse premier Rishi Sunak verwelkomde ook de stap en zei dat het „de defensieve vuurkracht van Oekraïne zal versterken“. op Twitter.

„Samen versnellen we onze inspanningen om ervoor te zorgen dat Oekraïne deze oorlog wint en een duurzame vrede verzekert.“

De Britse regering bevestigde eerder deze maand plannen om Kiev te voorzien van 14 gevechtstanks van het Britse leger Challenger 2.

Frankrijk

Het Franse voorzitterschap verwelkomde het besluit van Berlijn om tanks naar Oekraïne te sturen en andere staten toe te staan ​​hetzelfde te doen.

„Frankrijk verwelkomt het Duitse besluit, dat de ondersteuning die we hebben geboden bij de levering van de AMX10 RC uitbreidt en versterkt“, zei de Elysee in een verklaring, verwijzend naar een in Frankrijk gemaakt lichter gevechtsvoertuig dat Parijs ook naar Oekraïne wil sturen. .

Spanje

Spanje staat open voor het leveren van Leopard 2-tanks aan Oekraïne, zei minister van Defensie Margarita Robles.

De woordvoerder van de linkse Podemos-partij hekelde echter de verklaring van Robles tweetend: „We zullen blijven wedden op de-escalatie van het conflict en op vrede.“

Nederland

Nederland is bereid om indien nodig gevechtstanks aan Oekraïne te leveren, zei premier Mark Rutte.

„Als een bijdrage uit Nederland helpt, zijn we bereid dat te doen“, zegt Rutte tegen Nederlandse media.

Tsjechië

Tsjechische premier Petr Fiala zei dat de beslissing van Berlijn „goed nieuws“ is voor Oekraïne, eraan toevoegend dat hij gelooft dat „Oekraïne zal zegevieren in zijn rechtvaardige strijd tegen de agressor.

NAVO

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg ook waardering uitgesproken voor de beslissing.

„Op een kritiek moment in de Russische oorlog kunnen deze Oekraïne helpen zichzelf te verdedigen, te winnen en te zegevieren als een onafhankelijke natie“, twitterde hij.

Spanning en nepnieuws rond Leopards

De spanning is de afgelopen weken toegenomen, waardoor accounts op sociale media onjuiste informatie hebben geplaatst over de levering van de Leopard 2-tanks.

Een recent voorbeeld is deze vermeende poster verschijnen op de luchthaven van Stuttgart in Duitsland. Het lijkt een Duitse vlag te tonen met tekst die het land aanspoort de luipaarden niet naar Oekraïne te sturen.

Euronews nam contact op met de vertegenwoordigers van de luchthaven die ons deze verklaring gaven: “De monitoren die op de genoemde kanalen te zien zijn, bevinden zich in ons terminalgebouw. Ze vertonen alleen commerciële reclamefilmpjes of incidentele mededelingen aan passagiers over veiligheidscontroles of andere operationeel relevante wijzigingen.”

De luchthaven van Stuttgart heeft bevestigd dat deze posters nooit hebben bestaan ​​en dat er met de afbeeldingen is geknoeid.



Nachrichten

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"