Deutschland

Duitsland bevestigt dat het geen straaljagers naar Oekraïne zal sturen

Duitsland zal geen straaljagers naar Oekraïne sturen, bevestigde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag, terwijl Kiev het Westen oproept om nog meer wapens om de Russische invasie tegen te gaan.

Na enkele weken aarzelen besloot Berlijn woensdag om 14 in Duitsland gemaakte Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen en andere landen hetzelfde te laten doen.

In een interview op zondag met de krant Tagesspiegel over zijn reactie op een verzoek van Kiev om gevechtsvliegtuigen te ontvangen, zei Olaf Scholz: „De kwestie van gevechtsvliegtuigen doet zich niet eens voor. gaat om wapensystemen“.

„Zodra er een besluit (over de tanks) is genomen, begint in Duitsland een nieuw debat“ over iets anders, „dat niet serieus is en het vertrouwen van de burgers in de beslissingen van de regering ondermijnt“, voegde hij eraan toe.

Het besluit om Duitse tanks naar Oekraïne te sturen ging gepaard met een soortgelijke keuze van de Verenigde Staten om het Oekraïense leger te voorzien van Abrams-tanks van Amerikaanse makelij.

Terwijl hij Berlijn en Washington bedankte, riep de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onmiddellijk op tot meer, inclusief gevechtsvliegtuigen en langeafstandsraketten.

In zijn interview waarschuwt Olaf Scholz opnieuw voor het „risico op escalatie“ met Moskou. „Er is geen oorlog tussen de NAVO en Rusland. We zullen een dergelijke escalatie niet toestaan“, zei hij.

Volgens hem is het „noodzakelijk“ om te blijven praten met de Russische president Vladimir Poetin.

Hun laatste bijeenkomst dateert van begin december. „Ik ga weer met Poetin praten aan de telefoon“, zegt hij, zonder een deadline te noemen.

„Maar het is natuurlijk ook duidelijk dat zolang Rusland oorlog blijft voeren door Oekraïne meedogenloos aan te vallen, de huidige situatie niet zal veranderen“, zei hij.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"