Nachrichten aus Aserbaidschan

Poetin bezoekt twee regio’s van Oekraïne terwijl hij het kernplan van de G7 veroordeelt – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

Samenvatting Poetin woont militaire commandovergadering bij in zuidelijke regio G7-ministers zeggen dat kernwapens ‘onaanvaardbaar’ zijn in Wit-Rusland: inspecties van graanschepen gaan door – Russische media

18 april (Reuters) – De Russische president Vladimir Poetin bezocht veiligheidstroepen in delen van Oekraïne die Rusland vorig jaar zei te hebben geannexeerd.

Het Kremlin zei dat Poetin de regio’s Kherson en Luhansk bezocht, de eerste keer dat hij een vergadering van het militaire commando bijwoonde en de tweede keer dat hij het hoofdkwartier van de nationale garde bezocht.

Het Kremlin zei niet wanneer hij op bezoek was.

In Zuid-Kherson hoorde hij rapporten van de commandanten van de luchtmacht en de Dnipro-legergroep, evenals andere hoge officieren die hem informeerden over de situatie in de zuidelijke provincies Kherson en Zaporozhye.

In het oosten zijn Kherson, Zaporizhzhya en Loehansk drie van de vier regio’s die Poetin afgelopen september aankondigde te annexeren. Oekraïne en zijn westerse bondgenoten hebben de annexaties ontkend, en Russische troepen controleren de regio’s slechts gedeeltelijk.

Afgelopen november trokken Russische troepen zich terug uit de provinciehoofdstad, de stad Kherson, en versterkten hun posities aan de overkant van de rivier de Dnjepr in afwachting van een Oekraïense tegenaanval.

Hoewel veel westerse leiders naar Kiev zijn gereisd om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te ontmoeten sinds de invasie door Russische troepen 14 maanden geleden, heeft Poetin zelden de door Rusland gecontroleerde delen van Oekraïne bezocht.

Vorige maand bezocht hij de Krim-regio en de stad Marioepol.

Rusland zegt dat de “speciale militaire operatie” die het op 24 februari vorig jaar in Oekraïne lanceerde, nodig is om zijn veiligheid te beschermen tegen het Westen, dat het ziet als een vijand en agressor.

Oekraïne en zijn westerse bondgenoten zeggen dat Rusland een onrechtvaardige oorlog voert om het land in bezit te nemen.

Het winteroffensief van Rusland boekte weinig vooruitgang en de troepen waren verwikkeld in een reeks veldslagen in het oosten en het zuiden, waar opmars kostbaar was voor beide partijen.

Na maanden van strijd had het Oekraïense tegenoffensief allang moeten plaatsvinden.

‘GEEN VERANTWOORDELIJKHEID’

Om de druk op Kiev en zijn westerse geldschieters op te voeren, zei Poetin vorige maand dat hij zogenaamde tactische kernwapens voor kortere afstanden zou inzetten in Wit-Rusland, een nauwe bondgenoot van Rusland aan de Oekraïense grens.

Rusland zegt dat de inzet wordt uitgedaagd door de uitbreiding van de militaire alliantie van de NAVO naar de grenzen toe.

Rusland zou voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog 30 jaar geleden kernwapens inzetten op het grondgebied van een ander land, en het leek de risico’s, althans symbolisch, te vergroten in de escalerende patstelling met het Westen. oorlog in Oekraïne.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 in Japan noemden dinsdag het plan van Rusland om kernwapens in Wit-Rusland in te zetten “onaanvaardbaar”.

“De onverantwoordelijke nucleaire retoriek van Rusland en de dreiging van het planten van kernwapens in Wit-Rusland zijn onaanvaardbaar”, verklaarden de ministers aan het einde van hun driedaagse bijeenkomst in Japan.

“Het gebruik van chemische, biologische of nucleaire wapens door Rusland zal ernstige gevolgen hebben.”

De oorlog in Oekraïne heeft tienduizenden mensenlevens gekost, steden met de grond gelijk gemaakt, miljoenen mensen ontheemd en de angst voor wereldwijde voedseltekorten veroorzaakt door bezuinigingen op de graanaanvoer.

Maar het Russische persbureau RIA, dat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken citeert, zei dat de inspecties van schepen die graan uit Oekraïne vervoeren, zijn hervat na een pauze die dreigde de transportcorridor aan de Zwarte Zee te sluiten.

Een door de RIA geciteerde ambtenaar van het ministerie schreef de pauze van maandag toe aan het feit dat Oekraïne zich niet hield aan de overeengekomen procedures, maar zei dat het probleem was opgelost.

Een door de VN bemiddeld initiatief om de veilige export van Oekraïens graan naar de Zwarte Zee mogelijk te maken, dreigt te worden stopgezet nadat Rusland de inspectie van deelnemende schepen in de Turkse territoriale wateren blokkeert, zei Kiev maandag.

Pyotr Ilychov, hoofd van de afdeling Internationale Organisaties van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde de RIA dat de doorgang van graanschepen afhangt van zowel de weersomstandigheden als het naleven van procedures.

Terwijl Rusland klaagt dat er nog geen akkoord is bereikt om de export van landbouw en kunstmest te vergemakkelijken, blijft het onduidelijk of het graanakkoord dat sinds afgelopen juli van kracht is, zal worden verlengd.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat Rusland zijn beloften aan ‘s werelds graanafhankelijke landen in de regio niet is nagekomen.

rapport van Reuters; Geschreven door Robert Birsel; Bewerkt door Lincoln Holiday.

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

2023-04-18 10:00:34
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"