Nachrichten aus Aserbaidschan

Zweedse onderzoeksraket is op Noorse bodem geland! Spanning tussen beide landen loopt op – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

Volgens de BBC reageerde Noorwegen op buurland Zweden omdat het het incident niet via officiële kanalen had gemeld. Ragnhild Simenstad, woordvoerder van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei in een verklaring: “Het ministerie heeft geen officiële melding ontvangen. Wanneer een soortgelijk incident zich buiten de grens voordoet, is het belangrijk dat responsteams de Noorse autoriteiten onmiddellijk op de hoogte stellen via de daarvoor bestemde zenders.”

“Het is belangrijk om te onthouden dat een afgeworpen raket grote schade kan aanrichten. Brandstof kan verontreinigd zijn. Het kan giftige stoffen bevatten. We verwachten gewoon dat de regels worden gevolgd en de procedure wordt gevolgd”, aldus Simenstad. gebruikte uitdrukkingen.

Marko Kohberg van Esrange Space Center in Zweden, waar de raket werd gelanceerd, zei in een verklaring dat de afwijking zeer ernstig was, eraan toevoegend dat het te vroeg was om te speculeren over de oorzaak en voegde eraan toe dat er meer informatie zal worden verstrekt nadat het onderzoek is voltooid. . .

Kohberg zei ook dat de autoriteiten kort na het incident werden gecontacteerd en dat de bestaande post-raketprotocollen werden gevolgd.

Geen verlies van mensenlevens of eigendom werd geregistreerd tijdens het incident.

De raket werd maandag om 07:20 lokale tijd gelanceerd vanuit het Esrange Space Center nabij Kiruna in Noord-Zweden en zou naar verwachting nabij de grens landen.

Een onderzoeksraket gelanceerd door de Swedish Space Company (SSC) ontspoorde na het bereiken van een hoogte van 250 kilometer en stortte neer in een bergachtig gebied in Noorwegen.

Er werd gemeld dat de raket en zijn lading, waarvan werd aangenomen dat ze niet konden landen vanwege een storing, ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van de geplande landingsplaats vielen.

De raket heeft gewichtloosheid bereikt op een hoogte van 250 kilometer en voert experimenten uit om mogelijk koolstofvrije brandstof te creëren en efficiëntere zonnepanelen te maken, zei SSC in een verklaring.

In de verklaring verontschuldigde Noorwegen zich en verklaarde dat het incident werd onderzocht.

De DSK-functionaris zei dat het gebied waar de raket neerstortte “10 kilometer verwijderd was van de dichtstbijzijnde woonwijk”. (AA)

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"