Nachrichten aus Aserbaidschan

Vrienden van in Iran gearresteerde jongeman vonden beschuldiging van spionage “belachelijk” – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

“Farid vertelde het niet aan zijn vrienden, hij dacht dat ze hem zouden afleiden van zijn gedachten”

Vrienden van Ferid Safarli, die in Iran werd gearresteerd op beschuldiging van spionage, willen zijn vrijlating en vinden de strafzaak tegen hem belachelijk.

Shahin Aliyev, een van Ferit’s beste vrienden, die momenteel woont en werkt in Jena, Duitsland, zegt dat de beschuldiging van spionage door zijn vriend belachelijk klinkt:

“Waar is Farid, waar is de spionage? We zijn al meer dan drie jaar bevriend met Farid. Hij is een gewone jonge Azerbeidzjaans die in het buitenland studeert. Hij is geïnteresseerd in reizen en het leren van nieuwe talen. Farid was de beste Duitser onder ons. Hij ook leerde Perzisch, dus ontmoette hij een Iraans meisje. Ze praatten. Hij ging ook naar Iran om hem te ontmoeten.’

Shahin Aliyev denkt dat de arrestatie van Ferid Safarli vandaag op beschuldiging van spionage verband houdt met de recente spanning in de diplomatieke betrekkingen tussen Azerbeidzjan en Iran:

“Ze weten heel goed dat hun beschuldigingen ongegrond zijn, en dat weten wij ook. Ze hebben zojuist Farid gearresteerd op zo’n beschuldiging tegen de achtergrond van de spanning in de relaties. Ik hoop dat ze goed aflopen en dat ze hun fout inzien en Farid zo snel mogelijk vrijlaten.” als mogelijk.”

Vasıf Maharramlı, die momenteel zijn master aan de Friedrich Schiller Universiteit in Duitsland doet, is een goede vriend van Ferid Safarli.

Zijn vriendschap met Farid begon in Jena, waar ze allebei werkten.

Shahin Aliyev en Farid Safarli. Foto: sociaal netwerk

Vasif Maharramli zegt dat ze elkaar heel vaak ontmoeten omdat ze naaste buren zijn:

“Soms gingen we ‘s avonds wandelen, soms zaten we rond een theetafel. Zo hadden we de gelegenheid om Farid vele malen te ontmoeten. We bespraken veel onderwerpen met hem tijdens deze bijeenkomsten. Daarom kan ik zeggen dat ik weet Ferid vrij goed. De belangrijkste reden voor mijn vriendschappelijke relatie met Ferid is dat hij zeer intellectueel is. Hij is een jonge persoon die een wereldbeeld heeft en de problemen analytisch kan benaderen.

Vasif zegt dat hij niet op de hoogte was van het vertrek van Farid Safarli naar Iran.

Volgens hem heeft Farid zijn vrienden er niets over verteld. Denkend dat ze hem zouden kunnen afschrikken:

Farid tekende een arbeidsovereenkomst met een bedrijf gerelateerd aan zijn vakgebied. Ik waardeer zijn bezoek aan Iran als een kans om te ontspannen direct na zijn zware onderwijsleven en voordat hij aan het zware beroepsleven begint dat hem te wachten staat. Waarom Iran, zou men zich kunnen afvragen. Als iemand die Ferid goed kent, kan ik dit als volgt uitleggen: Farid had een bijzondere interesse in Iraanse kunst, literatuur, films, kortom de Iraanse cultuur. Een ander belangrijk punt gaat over een Iraans meisje dat hij ontmoette. Ik denk dat dat de kracht was die Farid naar Iran trok. Vanuit dit oogpunt kan ik met zekerheid zeggen dat Farid naar Iran ging met de missie om naar de deur van zijn vrienden en familieleden te gaan…”.

Vasif Muharremli ontving het nieuws dat Ferid naar Iran ging, direct nadat hij was verdwenen.

Vasif Muharremli. Foto: sociaal netwerk

“Later hoorden we dat hij zulke woorden tegen een vriend had gezegd. Hij kreeg hier kritiek op. Daarna besloot hij het voor iedereen geheim te houden. Omdat hij heel goed wist dat deze reis waar hij al lang van droomde, zou Hij besefte dus dat zijn omgeving hem van deze reis zou weerhouden. “Ze aarzelde en vertelde het aan niemand, rekening houdend met de mogelijkheid om de mening van haar vrienden te beïnvloeden. Een vriendin van haar probeerde haar van deze reis af te krijgen. Natuurlijk zijn dit slechts mijn gissingen.” – Vasif Muharremli zegt het.

Vasif Maharramli zegt dat iedereen weet dat dit een belachelijke bewering is met betrekking tot de arrestatie van Farid Safarli in Iran en de strafzaak die wordt geopend op beschuldiging van spionage. Omdat iedereen weet wat voor regime er in Iran is:

“Ik en iedereen die hem kende verwerpen het idee dat Farid een spion is. Daarom schokt de ontneming van zijn recht op vrijheid in een ander vreemd land de Azerbeidzjaanse studenten diep, evenals alle anderen. De bescherming van de staat van zijn burgers en serieuze en zo- zogenaamde beschuldigingen als spionage zijn de boosdoeners van een jonge en goed opgeleide Azerbeidzjaans. “Wij vinden dat hij zijn leven niet mag laten verpesten. Ik hoop dat onze staat serieuze stappen zal zetten op dit gebied en dat de Iraanse leiding niet zal spelen met het leven van een jongere omwille van zijn politieke belangen.”

Farid Safarli, 27, een afgestudeerde student in Jena, Duitsland, kon niet worden bereikt na zijn bezoek aan Iran.

Zijn moeder zei dat hij naar Iran was gegaan om zijn vriendin te bezoeken, die ooit arts was aan de Universiteit van Jena.

Farid verliet Duitsland op 20 februari en nam contact op met vrienden en familie terwijl hij in Iran was.

Op 3 maart vroeg hij zijn vrienden in Duitsland om kaartjes voor hem te kopen.

Hij zou op 4 maart met het vliegtuig Teheran-Istanbul-Berlijn naar Duitsland terugkeren, maar was na die dag niet meer bereikbaar.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan (Ministerie van Buitenlandse Zaken) heeft op 9 maart een nota aan Iran afgegeven over Ferid Safarli.

De moeder van Farid Safarlı, Dilara Asgarova, ontving op 1 juni de officiële brief over de arrestatie van haar zoon in Iran.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde de moeder van de student dat Ferid Safarli in Iran was gearresteerd op beschuldiging van spionage.

De Iraanse wetshandhavers hebben zijn detentie drie maanden verborgen gehouden.

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"