Deutschland

Duitse politie valt vermoedelijke extremisten aan die ‘plannen hebben om de regering te ondermijnen’

De zogenaamde Reichsbürger-beweging heeft steeds meer steun gekregen uit verschillende delen van het anti-regerings- en extreemrechtse ecosysteem.

ADVERTENTIE

De Duitse autoriteiten hebben donderdag aangekondigd dat ze twintig huizen hebben doorzocht die eigendom zijn van vermoedelijke extreemrechtse samenzweringsplotters, van wie ze zeggen dat ze van plan waren de communicatie van de staatsadministraties te ‘destabiliseren’.

De verdachten worden er onder meer van beschuldigd “te proberen de communicatiekanalen van de overheid te blokkeren” door “op gerichte en massale wijze contact met hen op te nemen”, aldus het Openbaar Ministerie van München in een verklaring.

De beoogde personen worden ervan verdacht tot de extreemrechtse Reichsbürger-beweging te behoren, die verschillende groepen complottheoretici en extremisten verenigt die de legitimiteit van de Duitse instellingen niet erkennen.

De politie heeft computers, laptops en mobiele telefoons in beslag genomen.

Het Openbaar Ministerie legde uit dat de huiszoekingen, uitgevoerd in acht regio’s, deel uitmaken van een onderzoek dat begin 2021 begon, toen de politie verschillende kanalen op het Telegram-platform identificeerde met “samenzweringstheorieën en theorieën die typisch zijn voor de Reichsbürger”.

Vanaf augustus 2021 werd op deze zenders opgeroepen tot actie tegen “vermeende slachtoffers van de staat”. Hun beheerders begonnen toen “massacontacten met de autoriteiten per telefoon en e-mail” te organiseren.

Volgens de openbare aanklager was hun voornaamste doel het “destabiliseren van de Bondsrepubliek Duitsland en haar openbare instellingen en het voorkomen, of op zijn minst compliceren” van hun goede werking.

Medewerkers van de beoogde autoriteiten werden overspoeld met complottheorieën en werden ook “beledigd en soms met de dood bedreigd”.

Een 58-jarige man die ervan verdacht werd een van de belastende zenders te exploiteren, werd in november 2021 gearresteerd. In april 2022 werd hij beschuldigd van “het opzetten van een criminele organisatie en het aanzetten tot haat”.

De Reichsbürger-beweging bestaat al sinds de jaren tachtig, maar kreeg een nieuwe impuls als reactie op de gezondheidsbeperkingen die verband hielden met de Covid-19-pandemie.

In december 2022 ontmantelden de autoriteiten een gewapende groep met dezelfde overtuiging die zichzelf tot doel had gesteld de Duitse democratische instellingen omver te werpen.

Onder hen waren een prins, voormalige elitesoldaten en een voormalig extreemrechts parlementslid.

Er wordt aangenomen dat de beweging ongeveer 20.000 leden heeft in heel Duitsland en daarbuiten, en verschillende vormen van anti-establishment en rechtse ideologie aantrekt, waaronder woede over de aard van de federale republiek na de Tweede Wereldoorlog en heimwee naar een allang verdwenen Duitsland.

Terwijl sommige volgelingen van de beweging het Derde Rijk idealiseren, waren de vorig jaar gearresteerde samenzweerders gefocust op het manifesteren van een terugkeer van het Tweede Rijk, een monarchie gevormd in 1871 en omvergeworpen na de Eerste Wereldoorlog.

Andere leden van de Reichsbürger zijn meer samenzweerderig en reactionair in hun denken. Ze verwerpen moderne staatsstructuren en weigeren belasting te betalen, deel te nemen aan een volkstelling of identiteitskaarten bij zich te hebben.

Nachrichten

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"