Nachrichten aus Aserbaidschan

Onderzoek heeft de moeder van Sevinj Vagifgizy van haar pensioen beroofd

Ofelya Maharramova maakte bezwaar tegen de blokkering van haar pensioenkaart

De pensioenkaart van Ofelya Maharramova, moeder van Sevinj Vagifgizy, hoofdredacteur van AbzasMedia, werd geblokkeerd.

Ofelya Maharramova vertelt Meydan TV dat ze dit op 15 december hoorde:

Verzameling van sites

“Ik ontvang een pensioen vanwege ziekte. Hoe hard ik gisteren ook probeerde, ik kon het geld niet opnemen. Op het scherm van de geldautomaat van de Kapital Bank staat 326 manats, maar het geld kan niet worden opgenomen. Iedereen behalve ik heeft zijn geld opgenomen. Ze zeiden dat het geblokkeerd was.”

In november 2023 nam de rechtbank van Hatai zonder enige waarschuwing beslag op de bankrekeningen, evenals op de pensioen- en salariskaarten van “AbzasMedia”-manager Ülvi Hasanlı, hoofdredacteur Sevinj Vagifgızi en hun familieleden.

De advocaat van Ulvi Hasanlı, Zibeyda Sadighova, zei in haar verklaring aan ‘Voice of America’ dat de beslissing van de rechtbank ongegrond was.

We hebben beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechtbank, omdat de rechtbank haar beslissing niet heeft gemotiveerd. Wij hebben ook een herplaatsing aangevraagd. Omdat de beslissingen in november zijn genomen, en we er in december over hoorden. “Ze hebben ons niet eens voor de rechter gedagvaard, omdat ze dachten dat dergelijke beslissingen in het algemeen zouden worden genomen. Wat denk jij?” Zibeyda Sadigova zei:

Elcin Sadigov
Elçin Sadigov, foto: uit het persoonlijke archief van Elçin Sadigov

De advocaat van Sevinç Vagifgiz, Elçin Sadigov, vertelde Meydan TV dat de wetgeving het bevriezen van rekeningen niet toestaat.

In deze context werd beroep aangetekend bij het Baku Court of Appeals. “Op 18 december zal de rechtbank de zaak bespreken en uitspraak doen.”

Advocaat Samad Rahimli verklaarde tegenover Meydan TV dat als de rechtbank haar beslissing niet motiveert, dit in strijd is met de wet.

Volgens artikel 248 van het Wetboek van Strafvordering kunnen, in gevallen waarin voorlopig bewijsmateriaal beschikbaar is, beperkingen worden opgelegd aan de bankrekeningen van de persoon die wordt vervolgd en aan derden die met hem verbonden zijn, inclusief zijn familieleden. In een dergelijk geval moet er op zijn minst een redelijk vermoeden bestaan ​​om beslag te leggen op eigendommen of een bankrekening te bevriezen. “Als dat zo is, moet er een rechtvaardiging worden gegeven, anders moeten de onderzoeksvoorstellen worden afgewezen”, – Dat zegt de advocaat.

Samad RahimliSamad Rahimli
Uit het persoonlijke archief van Samad Rahimli

In Azerbeidzjan zijn vanaf 1 juli 2020 de aanvullende fondsinkomsten uit pensioen-, pensioen- en socialebijstandskaarten (sociale kaart) beperkt.

Volgens de nieuwe regels hoeven dergelijke overboekingen alleen per bank te worden verzonden, anders kan de kaarthouder het gebruik van de dienst activeren na het invullen van het aanvraagformulier door contact op te nemen met de bank.

Ofelya Maharramova zei dat ze de kaart alleen gebruikte om een ​​pensioen te ontvangen.

Hij voegde eraan toe dat al zijn rekeningen en banktransacties bevroren waren:

“Ik kan geen geld krijgen en ook geen geld opnemen bij de bank.”

Een advocaat acht het in de volgende gevallen onrechtmatig om de pensioenkaart te blokkeren:

Dit is een staatspensioen. Aan de andere kant kan de bank voorkomen dat er niet-pensioenbetalingen op de kaart worden gedaan door transacties te beperken. Hiervoor hoefde de kaart niet te worden geblokkeerd. Als het wordt geblokkeerd, is het illegaal.”

Volgens Samad Rahimli heeft de pensioenuitkering niets te maken met de vermeende beschuldiging:

Ik vermoed dat de onderzoekende autoriteit de bankrekeningen en kaarten van zowel de verdachte als al zijn familieleden heeft geblokkeerd. Dit is geen nieuwe actie van de kant van de wetshandhavingsinstanties van Azerbeidzjan. “Ze hebben het altijd zo gedaan.”

Ulvi Hasanlı werd op 20 november gearresteerd en Sevinj Vagifgizi werd op 21 november gearresteerd. De Khatai District Court vaardigde een preventieve maatregel uit voor de sitebeheerder voor 4 maanden en voor de hoofdredacteur voor 3 maanden en 29 dagen.

Nog twee medewerkers van AbzasMedia – adjunct-directeur Mahammad Kekalov werden op 20 november gearresteerd en journalist Nargiz Absalamova op 30 november.

Zij werden respectievelijk veroordeeld tot 3 maanden, 27 dagen en 3 maanden hechtenis.

Onderzoeksjournalist Hafız Babalı nam ook deel aan het onderzoek naar de zaak “AbzasMedia”. Op 14 december werd voor hem een ​​preventieve maatregel van drie maanden genomen.

Alle vijf de mensen zijn aangeklaagd voor artikel 206.3.2 van het Wetboek van Strafrecht (handel door een groep personen in een eerdere samenzwering).

De journalisten aanvaarden de beschuldigingen niet en stellen dat de reden voor hun arrestatie de corruptieonderzoeken zijn die zijn gepubliceerd in “AbzasMedia”.

Internationale organisaties hebben de Azerbeidzjaanse autoriteiten opgeroepen de druk op de vrije media te beëindigen.

Ze omschrijven wat er is gebeurd als ‘wraak’ op de media.

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"