Nachrichten aus Aserbaidschan

Bij de Israëlische aanval op Gaza zijn twee Palestijnse journalisten gedood, zeggen functionarissen

Twee Palestijnse journalisten die buiten berichtten, zijn zondag gedood bij een Israëlische luchtaanval op een voertuig nabij Rafah in het zuiden van Gaza, zeiden gezondheidsfunctionarissen. in Gaza en de journalistenvakbond daar.

Hamza Al-Dahdouh en Mustafa Thuraya waren freelancers. Al-Dahduh was freelancer voor Al Jazeera en de zoon van Wael Al-Dahduh, de belangrijkste Gaza-correspondent van de in Qatar gevestigde televisiezender. Een derde freelancer, Hazem Rajab, raakte ook gewond.

Verzameling van sites

Al Jazeera Media Network veroordeelde de moord op de twee mannen en omschreef het als een opzettelijke aanval.

‘Wij doen een beroep op het Internationaal Strafhof en regeringen’ en mensenrechtenorganisaties, En Verenigde Naties Organisatie “Houd Israël verantwoordelijk voor zijn gruwelijke misdaden en eis een einde aan het aanvallen en vermoorden van journalisten”, aldus het netwerk in een verklaring.

IDF-reactie op de aanval

Het Israëlische leger reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar op de aanval of op de bewering van het televisienetwerk dat de twee journalisten opzettelijk het doelwit waren.

Op 16 december zei het Israëlische leger in reactie op de dood van een andere Al Jazeera-journalist in Gaza dat “ISIS zich nooit opzettelijk op journalisten heeft gericht en zich ook niet op hen zal richten.”

De oorlog tussen Israël en Hamas, die op 7 oktober begon, resulteerde in de dood van journalisten. Het Committee to Protect Journalists (CPJ), een internationale waakhond, zei dat zaterdag 77 journalisten en mediamedewerkers zijn vermoord, waaronder 70 Palestijnen, vier Israëliërs en drie Libanezen.

Advertentie
Palestijnen inspecteren het gebied waar Israël een huis in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, heeft getroffen, 23 oktober 2023 (Bron: REUTERS/IBRAHEEM ABU MUSTAFA)

Het mediabureau van de door Hamas geleide regering in Gaza zei dat de twee nieuwe sterfgevallen het aantal omgekomen journalisten bij de Israëlische aanval op 109 brachten.

De video, gepubliceerd op een YouTube-kanaal aangesloten bij Al Jazeera, toont Wael Al-Dahdouh huilend naast het lichaam van zijn zoon en zijn hand vasthoudend. Later zei hij in een televisietoespraak na de begrafenis van zijn zoon dat journalisten in Gaza hun werk zouden blijven doen.

‘De hele wereld moet zien wat hier gebeurt’, zei hij.

Wael Al-Dahdouh is vooral bekend bij kijkers in het Midden-Oosten nadat hij vorige maand tijdens een live-uitzending hoorde dat zijn vrouw, nog een zoon, dochter en kleinzoon waren omgekomen bij een Israëlische luchtaanval.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken zei dat de moorden van zondag een “onuitsprekelijke tragedie” waren en dat de familie Al-Dahdouh “diep bedroefd” was door hun verlies.

“Eén (gedode journalist) is te veel”, zei Blinken op een persconferentie in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Een andere journalist die stierf terwijl hij verslag deed van het conflict, was Reuters visueel correspondent Issam Abdullah.

Volgens een onderzoek van Reuters is een Libanese burger die op 13 oktober grensoverschrijdende branden in Libanon aan het filmen was, gedood door een Israëlische tankbemanning.

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"