Nachrichten aus Aserbaidschan

Kremlin zegt dat AUKUS Submarine Deal vragen oproept over nucleaire proliferatie |

MOSKOU, 14 maart (Reuters) – Rusland zei dinsdag Verenigde Staten van AmerikaGroot Brittannië en het gezamenlijke plan van Australië om een ​​nieuwe vloot van nucleair aangedreven onderzeeërs te bouwen, hebben vragen doen rijzen over nucleaire proliferatie.

Maandag maakten de leiders van de drie landen de details van het plan bekend als onderdeel van het AUKUS-partnerschapspact.

Het zal vanaf het begin van de jaren 2030 nucleair aangedreven aanvalsonderzeeërs aan Australië leveren om de ambities van China in de Indo-Pacific tegen te gaan.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei tegen verslaggevers: “Er zijn hier veel vragen over het probleem van non-proliferatie. We hebben hier speciale transparantie nodig en we moeten de vragen die zich voordoen beantwoorden.

Peskov ging niet in op de aard van de zorgen van Rusland, maar China had eerder betoogd dat het leveren van onderzeeërs aan Australië met conventioneel bewapend maar hoogverrijkt uranium een ​​daad van nucleaire proliferatie was.

Laatste UpdatesVerenigd KoninkrijkKing Charles haalt inspiratie uit zijn moeder voor zijn eerste Commonwealth Day als staatshoofd video Artikel in categorie VideoMacro Issues Britse loongroei vertraagt ​​als Bank of England renteverlaging bespreekt, geïllustreerd artikel

Zie nog 2 verhalen

Verenigde Staten van Amerika Voorzitter Jo bidden Maandag in San Diego Brittannië Tijdens zijn ontmoeting met de Australische premiers benadrukte hij dat onderzeeërs geen kernwapens zullen hebben, maar zullen worden uitgerust met kernenergie.

“Er zullen geen kernwapens op deze schepen zijn.

Tot op heden heeft geen van de partijen bij het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV), met uitzondering van vijf landen die door het verdrag worden erkend als wapenstaten: Verenigde Staten van Amerika, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk hebben geen nucleair aangedreven onderzeeërs. Schepen kunnen langer onder water blijven dan conventionele schepen en zijn moeilijker te detecteren.

Volgens het laatste jaarverslag van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies heeft de Russische Pacifische Vloot 17 onderzeeërs, waaronder drie onderzeeërs met ballistische raketten.

Rusland President Vladimir Poetin Hij is sinds de oprichting in 2021 kritisch over AUKUS en beschuldigt het ervan de regionale spanningen te laten escaleren door te proberen China te provoceren.

Australië zegt dat het geen brandstof van zijn onderzeeërs kan en zal gebruiken om kernwapens te maken, omdat de schepen “gelaste energiecentrales” zullen hebben (nucleair materiaal dat chemische verwerking zou vereisen om in een atoombom te worden gebruikt), en Australië niet. of hebben. ze willen objecten die dat kunnen.

AUKUS-landen en de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) van NPV IAEA stelt dat het nucleaire operaties op zee toestaat, mits de nodige afspraken worden gemaakt met de

Reuters rapport; Geschreven door Mark Trevelyan; Bewerkt door Alex Richardson

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

2023-03-14 15:53:41
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"