Nachrichten aus Aserbaidschan

Dame Edna bedenker Barry Humphries sterft op 89 – Sydney Morning Herald – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

22 april (Reuters) – Komiek Barry Humphries, vooral bekend van zijn rol als Dame Edna Everage, die zichzelf omschreef als een megaster nadat een Australische huisvrouw in een buitenwijk, stierf zaterdag, meldde de Sydney Morning Herald. Hij werd 89 jaar oud.

De krant meldde dat Humphries stierf in het St. Vincent’s Hospital in Sydney, waar hij werd behandeld voor verschillende gezondheidsproblemen.

Dame Edna “Hallo Possums!” Hij begroette het publiek met zijn kenmerkende vreugde.

Edna, die haar uitvoeringen enigszins nauwkeurig omschrijft als “een monoloog onderbroken door vreemden” en die zelf gezegend is met “het vermogen om te lachen om het ongeluk van anderen”, was warm voor zowel beroemdheden als publiek.

“Tim, ik zou jarenlang met je kunnen praten, over jou en achter je rug om”, zei het personage ooit op typische wijze, waarmee hij een gesprek beëindigde met acteur en komiek Tim Allen in een talkshow.

Edna’s leven maakte de sterren vaak hysterisch, zei hij. Mel Gibson gaf dramales, de vader van Julio Iglesias was haar reizende gynaecoloog en ze bracht de coronaviruspandemie door in Texas met de vader van haar nieuwe vriend, Meghan, de hertogin van Sussex.

John Barry Humphreys, geboren en getogen in Melbourne, was de zoon van een rijke bouwer die zijn ouders overhaalde om verschillende theaterkostuums voor hem te kopen om te dragen.

Een vriend die naar een conservatieve middelbare school was gestuurd, beschreef hem als een “grote buitenbeentje” die voetbalwedstrijden op school de rug toekeerde.

De creativiteit die zijn carrière zou bepalen, kwam al vroeg: de 21-jarige snobist maakte deel uit van een reizend repertoiregezelschap toen hij terloops verscheen als een agressieve huisvrouw. Ze maakte voor het eerst haar debuut als ‘Mrs. Norm Everage’ van Moonee Ponds in 1955, maar gaf toe dat ze decennia later een relatie had met haar moeder.

Hij maakte een aantal andere Australische tekenfilms, waaronder de irritante dronken diplomaat Les Patterson en de sluwere Sandy Stone. Humphries was ook een acteur, schilder, schrijver en dadaïstische humorist.

In een van die grappen verstopte hij een doos Heinz Russian Salad in het vliegtuig, leegde die in de ziekentas van een passagier en deed alsof hij moest overgeven in het midden van de vlucht voordat hij de inhoud at in het bijzijn van de verbijsterde passagiers en bemanning.

Gedesillusioneerd door zijn geboorteplaats, verhuisde Humphries in 1959 naar Engeland als onderdeel van een golf van creatieve expats, waaronder humorist Clive James en kunstenaar Brett Whiteley, die een voorbeeld is van de Australische stem: aards en oneerbiedig maar oppervlakkig beleefd.

Humphries zei in 1998 tegen Reuters: “Dit is hoe Edna de dingen doet, ze lijkt de vloek op zich te nemen.” Ik krijg geen klachten.

Hoewel populair in het VK en Australië, is de Amerikaanse markt na verschillende pogingen moeilijk gebleken om break-even te draaien. Dat veranderde in 2000 op 66-jarige leeftijd, toen Dame Edna van Broadway: The Royal Tour haar een Tony Award en een rol in de sitcom Ally McBeal opleverde.

Ze uitte ook Bruce de haai in Lost Nemo, schreef een satirische adviescolumn voor Vanity Fair als Edna, en wees godslastering af als curator van een cabaretfestival – een beslissing die volgens haar creativiteit zou stimuleren.

Humphries worstelde jarenlang met alcoholisme dat zijn eerste huwelijk en bijna zijn leven bijna ruïneerde, maar stopte begin jaren ’70 met drinken.

Hij heeft vele onderscheidingen ontvangen, waaronder de Orde van Australië in 1982, Commander of the British Empire in 2007 en op Australische postzegels verschijnen. Het verzet tegen een reeks opmerkingen die algemeen als transfobisch werden beschouwd, hielp echter om het Melbourne International Comedy Festival van de eerste prijs van 2019 te rukken.

Akriti Sharma rapporteerde vanuit Bengaluru; Bewerkt door Mark Heinrich

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

22-04-2023 15:23:55
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"