Nachrichten aus Aserbaidschan

Oudheden terug naar Oekraïne na langlopend dispuut met Rusland – Nieuws | Laatste nieuws | Laatste nieuws

Een zicht op het Nationaal Historisch Museum van Oekraïne in het centrum van Kiev, Oekraïne, 20 april 2017. REUTERS/Valentin Ogirenko/File Photo verkrijgt licentierechten

27 november (Reuters) – Oude Scythische artefacten in musea op de door Rusland bezette Krim zijn teruggegeven aan Oekraïne na bijna een decennium van juridische geschillen over hun eigendom in Nederland, zei een Oekraïens museum maandag.

Toen Russische troepen het schiereiland in 2014 veroverden en annexeerden, werden ruim duizend artefacten, waaronder een intacte gouden Scythische helm en een gouden nekornament, uitgeleend aan het Allard Pierson Museum in Amsterdam.

Verzameling van sites Verzameling van sites

Toen de tentoonstelling eindigde, namen musea in zowel Oekraïne als de door Moskou gecontroleerde regio het eigendom van de werken over. De voorwerpen dateren uit de tijd dat Scythen in de regio leefden tussen de 7e en 3e eeuw voor Christus.

“Na bijna tien jaar van rechtszittingen zijn de tentoonstellingen van vier Krim-musea, tentoongesteld op de tentoonstelling ‘De Krim: Goud en Geheimen van de Zwarte Zee’ in Amsterdam, teruggekeerd naar Oekraïne”, aldus het Nationaal Historisch Museum van Oekraïne. gezegd.

Er werd gezegd dat het Allard Pierson Museum 565 stukken teruggaf, waaronder oude beelden, Scythische en Sarmatische juwelen en Chinese lakdozen.

Er werd gemeld dat de collectie in het museum zal worden bewaard totdat de Krim is bevrijd van de bezetting.

Het Allard Pierson Museum zei dat de artefacten zondag zijn teruggestuurd naar Kiev.

“Dit was een speciaal geval waarbij cultureel erfgoed het slachtoffer werd van geopolitieke gebeurtenissen”, zegt Els van der Plas, directeur van Allard Pierson. “We zijn blij dat er duidelijkheid is gekomen en dat deze nu weer is hersteld.”

In juni oordeelde de Hoge Raad dat de spullen moeten worden teruggestuurd naar Oekraïne. Terwijl Kiev de werken als onderdeel van het nationale erfgoed beschouwt, hebben door Moskou gecontroleerde musea gezegd dat ze vanwege bruikleenvoorwaarden naar het schiereiland moeten terugkeren.

Maandag citeerde staatspersbureau TASS de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, die zei dat de artefacten “tot de Krim behoren en daar zouden moeten zijn.”

In een verklaring aan Telegram stelde de door Moskou benoemde gouverneur van het schiereiland hun terugkeer voor door “het bereiken van de doelstellingen van een speciale militaire operatie”, de officiële naam voor de Russische oorlog in Oekraïne.

De Oekraïense douane zei maandag dat een vrachtwagen met “2.694 kg cultuurgoederen” het 980 jaar oude kloostercomplex Kiev-Pechersk Lavra was binnengereden, waar de volgende identificatieronde zou plaatsvinden.

Rapportage door Julia Dysa en Felix Light; Bewerkt door Tom Balmforth, Ed Osmond en Alison Williams

Onze normen: Thomson Reuters Trust Principles.

Licentierechten verkrijgen Opent een nieuw tabblad
27-11-2023 18:07:36
Bron – Reuters

Vertaling“24 UUR”

Verzameling van sites Verzameling van sitesVerzameling van sites

Nachrichten aus Aserbaidschan

Ähnliche Artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"